Lavrov: EL peaks mõistma Ukraina stsenaariumi kahjulikkust Moldovale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov hoiatas Euroopa Liitu, et Ukraina stsenaariumi rakendamisel Moldovas oleksid kahjulikud tagajärjed.

«Loodan väga, et EL mõistab, millist kahju võiks teha Ukraina stsenaariumi kordumine, sest nad hauvad samasuguseid plaane Moldova ja Transnistria jaoks,» ütles Lavrov Vene võimupartei Ühtse Venemaa Kodanikuülikooli projekti raames peetud loengul.

«ELi ja Moldova assotsiatsioonileppe sõlmimine sundis Venemaad liikuma kaubavahetuses Moldovaga mitmes valdkonnas enamsoodustusrežiimilt Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) standardrežiimile. See ei vasta meie huvidele,» rõhutas Lavrov.

Moldova separatistlik piirkond Transnistria ei saa oma praeguses staatuses ühineda Tolliliidu ega Euraasia Majandusliiduga, lisas Vene välisminister, meenutades 1997. aasta Transnistria memorandumit, mis andis tunnustamata piirkonnale õiguse vabaks välismajandustegevuseks, kaubavahetuseks ja investeerimisprojektideks Venemaa, Euroopa või mõne teise partneriga.

«Nüüd on need suhted ohus ja see on memorandumiga vastuolus,» ütles Lavrov. «Samasuguse sõnumi saadame me ka ukrainlastele kui Transnistria küsimuse reguleerimisprotsessi garantidele, kellena nad on kohustatud  jälgima varem sõlmitud dokumentidest kinnipidamist.»

Moldova sõlmis juunis Euroopa Liiduga assotsiatsioonilepingu. Alates aprilli lõpust saavad Moldova kodanikud Euroopa Liidus viisavabalt reisida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles