Riigikokku kandideerimiseks nõutav kautsjon väheneb

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmistel, 2011. aasta valimistel oli kautsjoni suurus kaks kuupalga alammäära ehk 556 eurot.
Eelmistel, 2011. aasta valimistel oli kautsjoni suurus kaks kuupalga alammäära ehk 556 eurot. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Märtsis toimuvatel riigikogu valimistel osalemiseks peavad kandidaadid tasuma varasemast väiksema ehk 355 euro suuruse kautsjoni.

Kandideerimiseks nõutavat kautsjoni vähendasid kahelt ühe kuupalga alammäärani parlamendis aasta algul vastu võetud seadusemuudatused, mis ühtlasi alandasid erakondade nõutavat liikmepiiri ning mis muudavad valimistest alates ka parlamendis esindamata erakondade rahastamist.

Järgmistel riigikogu valimistel on kautsjoni määr seega üks kuupalga alammäär ehk 355 eurot iga registreerimiseks esitatud kandidaadi kohta. Kautsjon tuleb erakondadel ja üksikkandidaatidel ära maksta enne kandidaatide registreerimiseks esitamist, teatas vabariigi valimiskomisjon.

Riigikogu valimisteks saab kandidaate esitada alates detsembri algusest. Eelnevalt peab president valimised välja kuulutama ning vabariigi valimiskomisjon jaotama ringkondade vahel mandaadid. Kandidaatide registreerimiseks esitamine lõpeb jaanuari keskel.

Vabariigi valimiskomisjon kinnitas, et on praeguseks vastu võtnud kõik määrused, mis reguleerivad riigikogu valimiste korraldamist. Muu hulgas on kehtestatud kandidaatide registreerimise kord ja kandideerimisvormid.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles