Löfven Tallinnas: kui sõjavägi midagi ei leia, ei saa ka mina sellest rääkida

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven ja Eesti peaminister Taavi Rõivas kohtusid täna juba kolmandat korda kahe nädala jooksul.
Rootsi peaminister Stefan Löfven ja Eesti peaminister Taavi Rõivas kohtusid täna juba kolmandat korda kahe nädala jooksul. Foto: www.valitsus.ee

Eesti peaminister Taavi Rõivas kohtus täna Rootsi uue peaministri Stefan Löfveniga, kohtumise kolme peateema seas oli julgeolek Läänemere regioonis.

Praegu Stockholmi saarestikus jätkuvat sõjaväeoperatsiooni puudutati vähe - peaministrid rääkisid lisaks Läänemere kaitsekoostööle ka seisukohtadest eesootaval Euroopa Ülemkogul ning majandusalasest koostööst.

Löfven kinnitas jätkuvalt, et Stockholmi saarestikus toimuvat saab nimetada vaid luureoperatsiooniks ning endiselt ei ole teada, mida tegelikult otsitakse. «Kui sõjavägi ei saa öelda, mis see on, ei saa mina öelda, millega on tegu,» vastas Löfven Postimehe küsimusele.

Rõivas kinnitas, et praegu käimasolevast operatsioonist räägiti ning Eesti jälgib toimuvat. Ta avaldas lootust, et peagi selgub ka, millega täpsemalt tegu on. Sealjuures rõhutas peaminister, et Eesti ja Rootsi seisukohad toimuva suhtes ei erine.

Löfven kinnitas, et Eesti kaitsejõudude kaasamisest operatsiooni kohtumisel ei räägitud.

Rootsi ajakirjanikud küsisid Rõivalt ka Ukraina sündmuste kohta, millele peaminister vastas, et Eesti ei tolereeri rünnakuid teiste riikide vastu ja reageerib ühiselt Euroopa Liiduga. Ta lisas, et ei ole väga optimistlik kriisi kiire lahendamise osas. 

Delfi ajakirjaniku küsimusele, mida teeks Rootsi, kui Venemaa ründaks Eestit, vastas Löfven, et tegu on niivõrd hüpoteetilise küsimusega, et sellel peatumine ei tundu vajalik. Ta lisas aga, et Rootsi on siiski Euroopa Liidu liige ning otsus, millist abi osutada jääb iga liikmesriigi enda teha.

Jätkuv kaitsekoostöö

Löfven rõhutas kaitsekoostöö jätkamise olulisust. «Muidugi peame jätkama praegust koostööd kaitseteemade osas. Oleme selgelt öelnud, et me ei liitu NATOga, kuid tahame säilitada ja edaspidigi arendada koostööd NATO riikidega. Samas säilib meil erinevus artikkel viie järgimise osas,» selgitas Löfven. 

Rootsi pole NATO liige ja uus valitsus on algusest peale rõhutanud, et ei soovi selleks ka saada. Nad on aga pikka aega teinud koostööd NATO riikidega, see ei tähenda aga artikkel viie järgimise kohustust.

«Mul on heameel öelda, et Eesti-Rootsi seisukohad julgeolekupoliitiliselt on traditsiooniliselt olnud ja on ka praegu väga sarnased ja me näeme sarnaselt neid ohte, mis meie piirkonda ja kogu Euroopat kammitsevad,» sõnas Rõivas.

Nii Rõivas kui Löfven osalevad sel nädalal koos teiste Euroopa Liidu valitsusjuhtidega Brüsselis toimuval Euroopa Ülemkogu kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles