Hongkongi juht: vabadel valimistel tuleksid võimule vaesed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade meeleavaldajate telkidele Hongkongi tänaval.
Vaade meeleavaldajate telkidele Hongkongi tänaval. Foto: SCANPIX

Hongkongi liider Leung Chun-ying hoiatas enne kõnelusi kolm nädalat väldanud protestide lõpetamiseks, et vabade valimiste korral hakkaks Hongkongi poliitikas domineerima linna vaesem elanikkond, ning välistas demokraatlikud reformid.

Usutluses välismeediale, mille Wall Street Journal ja International New York Times avaldasid mõni tund enne tundengijuhtide ja Hongkongi võimude kõneluste algust, kinnitas Leung, et vabade valimiste korraldamine ei ole võimalik.

Kui juhtkonna kandidaadid esitaks avalikkus, domineeriks valimisprotsessis tõenäoliselt kogukonna suurim sektor ehk linna vaesed, ütles Leong, kellelt meeleavaldajad nõuavad tagasiastumist.

«Kui asi läheb täielikult arvulisele esindatusele, siis räägiksite ilmselt poole Hongkongi elanikkonnaga, kes teenivad kuus alla 188 USA dollari,» ütles Leung usutluses.

Osa poolautonoomse Hongkongi suurematest teesõlmedest on üle kolme nädala tõkestatud meeleavaldustega, kus nõutakse vabade valimiste korraldamist.

Hongkongi protestid on Pekingi võimule suurim väljakutse alates Tiananmeni meeleavaldustest 1989. aastal.

Hiina on pakkunud Hongkongi elanikele võimalust valida 2017. aastal linnale järgmine juht, kuid kandidaatide valik jääks Pekingile lojaalse komitee hooleks.

Meeleavaldajad peavad pakkumist libademokraatiaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles