Kaart: kus toimub Rootsi suur otsinguoperatsioon?

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärevad otsingud Stockholmi lähistel.
Ärevad otsingud Stockholmi lähistel. Illustratsioon: Pm

Ehkki Rootsi peaminister Stefan Löfven ja sõjavägi rõhutab, et sõjavägi tegeleb eelkõige objekti tuvastamisega, räägivad Rootsi meedia ja eksperdid siiski allveelaevaotsinguist. 

Rootsi kaitsejõud ei ole kommenteerinud, millist võimekust reedest saadik kestnud ulatuslikul operatsioonil kasutatakse. Küll selgus eile õhtul, et otsingud keskendusid Danziger Gatti ja Nåttarö saare vahelisele alale, kust paluti lahkuda kõigil tsiviilalustel, samuti kehtestati ala kohal lennukeelutsoon, mis Rootsi ajalehe Dagens Nyheter andmetel laieneb osaliselt ka maismaa kohale. Stefan Ring Rootsi Kõrgemast Sõjakoolist kommenteeris, et tsoon on loodud ilmselt seetõttu, et leiti midagi, mida ei taheta avalikkusele näidata. Juhul kui on tegemist Vene allveelaevaga, võib see olla tema sõnul ettevalmistus sõjaks.

Esialgu teatas Rootsi meedia, et kõigi operatsioonis osalevate sõjalaevade ümber kehtib tsiviilalustele lähenemiskeeld, eile õhtul selgus aga, et väidetavalt pole ametlikku keeluala siiski kehtestatud.

Teadaolevalt viibib Rootsi lähistel rahvusvahelistes vetes aga endiselt kaks Venemaaga seotud alust. Vene lipu all sõitev uurimislaev Akadeemik Logatšev, mis suudab teostada veealuseid otsinguid ja kaardistada veepõhja, võttis Peterburist suuna Stockholmile laupäeva õhtul ning väidetavalt on selle sihtkohaks Las Palmas Kanaari saartel. 

Eileõhtuse seisuga asus Akadeemik Logatšev seiresüsteemide andmeil Gotlandi saarest lõuna pool. Teine laev, Libeeria lipu all, ent Vene omanikega tanker NS Concord on piirkonnas viibinud juba pea kaks nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles