PPA on tänavu Eesti majandusvööndis rohkem sõjalaevu tuvastanud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalaevad
Sõjalaevad Foto: SCANPIX

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) pole viimastel aastatel tuvastanud võõrriigi sõjalaevade läbisõitmist Eesti territoriaalvetest, kuid liiklus on kasvanud majandusvööndis.

«PPA tuvastab pidevalt teiste riikide sõjalaevade, sh pinnal allveelaevade läbisõitmisi Eesti majandusvööndist. Me ei koonda selliste juhtumite kohta statistikat, kuid hinnanguliselt võib öelda, et viimase aasta jooksul oleme tuvastanud rohkem militaaraluste läbisõitmisi kui varem. Viimastel aastatel ei ole tuvastatud võõrriigi sõjalaevade läbisõitusid Eesti territoriaalvetest,» ütles Priit Pärkna, kes on PPA peadirektori asetäitja teabehalduse ja menetluse alal.

Pärkna juhtis tähelepanu ka sellele, et ÜRO mereõiguse konventsiooni kohaselt võivad võõra riigi sõjalaevad territoriaalvetest peatumatult läbi sõita. Allveesõidukid sõidavad territoriaalmerest läbi veepinnal ja heisatud riigilipuga.

«PPA mereseire tagatakse radarite, avalike allikate (AIS süsteemist kogutav info Eesti vetes liikuvatest alustest) ning visuaalse vaatluse kaudu meie lennuvahenditelt ja laevastikult,» lisas Pärkna.

Majandusvöönd on väljaspool territoriaalmerd asuv ja viimasega külgnev mereala, kus riik teostab oma suveräänseid õigusi ja jurisdiktsiooni vastavuses rahvusvahelise mereõiguse üldtunnustatud normidega. Majandusvööndis on igal riigil laeva- ja lennuliikluse, veealuste kaablite ja torujuhtmete paigaldamise ning mere muu kasutamise vabadus tingimusel, et peetakse kinni Eesti seadustikust ning rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud normidest.

Rootsi otsib oma territoriaalvetes viiendat päeva tundmatut objekti, mis mõndade allikate kohaselt võib olla kahjustada saanud Vene allveelaev. Välisminister Urmas Paet ütles pühapäeval, et Rootsi vetes toimuv on üks osa pingestunud pildist nii Euroopas kui ka Läänemerel, kus liigub viimasel ajal palju rohkem sõjalaevu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles