Jeruusalemmas leitud kivi võib lahendada juudi ülestõusude küsimuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2000 aasta vanuse kirjutisega kivi, millele on raiutud keiser Hadrianuse nimi ja tema Rooma-külastuse aeg.
2000 aasta vanuse kirjutisega kivi, millele on raiutud keiser Hadrianuse nimi ja tema Rooma-külastuse aeg. Foto: MENAHEM KAHANA/Scanpix

Jeruusalemmas avastatud suur ladinakeelse raidkirjaga kivi toetab teooriat, mille kohaselt juudid tõstsid ligi 2000 aasta eest Rooma ülemvõimu vastu mässu neile osaks saanud karmi kohtlemise tõttu, teatasid täna Iisraeli arheoloogid.

Iisraeli muinsuste valitsus teatas, et kivile on raiutud Rooma keisri Hadrianuse nimi ja tema Jeruusalemmas käigu aasta. Hadrianus külastas Jeruusalemma mõni aasta enne nurjunud Bar Kochba ülestõusu teisel sajandil pKr. Raidkiri toetab ajaloolisi andmeid, mille kohaselt enne mässu viibis Jeruusalemmas Rooma kümnes leegion.

Juutide pagendamisega lõppenud ülestõusu põhjuste üle on pikalt vaieldud. Pole selge, kas ülestõusu põhjustas nende karm kohtlemine, kuid Rooma leegioni viibimine Jeruusalemmas toetab seda teooriat.

Juutide ajaloos on Hadrianus vihatud juutide tagakiusamisele viinud ja neid oma usust loobuma sundinud korralduste eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles