Khamenei: Iraak saab ISiga hakkama ilma võõrvägede kohalolekuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgeim usujuht ajatolla Ali Khamenei (paremal) ja Teherani külastav Iraagi peaminister Haidar al-Abad.
Iraani kõrgeim usujuht ajatolla Ali Khamenei (paremal) ja Teherani külastav Iraagi peaminister Haidar al-Abad. Foto: SCANPIX

Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei sõnul on Iraak suuteline sunniitlikku äärmusrühmitust Islamiriik (IS) alistama ilma välisriikide sõdurite riiki paigutamiseta.

«Me seisame teie kõrval ja kaitseme teie valitsust sama tõsiselt kui eelmist,» ütles Khamenei Teherani külastavale Iraagi peaministrile Haidar al-Abadile.

«Iraan käsitleb Iraagi, meie naabri ja vennaliku riigi julgeolekut enda julgeolekuna,» edastas riigitelevisioon islamivabariigi juhi sõnu.

Khamenei väljendas seisukohta, et Bagdadil on suutlikkus terroristid alistada ja kindlustada julgeolek omapäi vajaduseta välise kohaloleku järele.

ISi 9. juunil alanud pealetungi käigus saavutatud edu tagasipööramiseks on Iraan varustanud Iraagi kurde relvadega ja saatnud Bagdadisse sõjalisi nõustajaid, ent on eitanud maavägede saatmist naaberriiki.

Iraani-visiidi eel välistas Iraagi peaminister välisriikide maavägede sekkumise riigis.

Abadi ütles teisipäeval Teheranis, et Iraak on sõjas regiooni ohustavate terroristidega. «Iraak ei võitle ainult terrorismiga. Tegemist on sõjaga kõigi nende rühmituste vastu,» ütles peaminister, viidates ISile ja teistele äärmusrühmitustele, nagu terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud Al-Nusra Rinne.

«See on oht regioonile ning need terrorirühmitused üritavad lüüa kiilu šiiitide ja sunniitide vahele,» vahendas Iraani ametlik uudisteagentuur IRNA Abadi sõnu.

Šiiitide kogukonda kuuluv Abadi kohtus Teheranis veel Iraani presidendi Hassan Rouhani ja asepresidendi Eshaq Jahangiriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles