Välisministeerium saadab Ukraina sisepõgenikele Eesti toiduaineid

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sisepagulased võtavad toidupakke vastu.
Ukraina sisepagulased võtavad toidupakke vastu. Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Välisministeerium saadab koostöös Eesti toiduainetetööstuse ettevõtjatega ja ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametiga (UNHCR) Ukraina sisepagulastele humanitaarabina toiduaineid.

Ida-Ukraina pagulastele saadetav Eesti toiduabi suunatakse UNHCRi vahendusel pagulaskeskustesse, haiglatesse, lasteasutustesse ja supiköökidesse, vahendas välisministeerium.

Välisminister Urmas Paeti sõnul kasvab sisepagulaste arv iga päevaga. «Ligi 90 protsenti Ida-Ukraina elanikest on konflikti tõttu kaotanud oma elatusallikad ning sisepõgenikke on tänaseks üle 417 000,» lausus Paet. Hädasolijad vajavad nii toidu- kui ka meditsiiniabi ning muud eluks esmavajalikku.

Paeti sõnul otsustas Eesti Ukraina sisepõgenikke seekord aidata Eesti toiduainete saatmisega. Nii saadab välisministeerium koostöös E-Piim Tootmise AS-i, Maag Konservitööstuse AS-i ja Salvest ASiga Ukraina sisepagulastele 20 tonni täispiimapulbrit, 4,7 tonni lihakonserve ja 4,5 tonni supikonserve. Esimene veos on toiduabiga Ukraina poole teele asumiseks valmis.

ÜRO pagulaste ülemvoliniku amet (UNHCR - The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees) on suurendanud oma kohalolekut Ukrainas ning lähetanud oma missiooni Ida-Ukrainasse. UNHCR varustab kriisipiirkonnas pagulaskeskuseid, haiglaid, lasteasutusi ning pagulasi toiduainete, soojade riiete, hügieenivahendite ja igapäeva eluks muu vajalikuga.

Välisministeerium rahastab toiduabi saatmist 80 000 euroga humanitaarabiks ettenähtud vahenditest. Kokku on välisministeerium sel aastal Ukrainat toetanud ligi miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles