Vene militaarekspert: allveelaevajaht on muinasjutt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi korvett HMS Stockholm otsinguoperatsioonil Stockholmi saarestikus Jungfrufjärdeni lahes.
Rootsi korvett HMS Stockholm otsinguoperatsioonil Stockholmi saarestikus Jungfrufjärdeni lahes. Foto: SCANPIX

Vene militaarekspert Viktor Baranets naerab Rootsis toimuva allveelaevajahi üle ja nimetab seda muinasjutuks, vahendas YLE «Ajankohtainen kakkonen».

Tema arvates on selle eesmärgiks Rootsi armee eelarve suurendamine.   

«Me mõistame hästi, miks Rootsi mõtles selle alusetu jutu just nüüd välja. Riik koostab kaitse-eelarvet ja merevägi ei saa piisavalt raha. Rootsi peab näitama, et neid ümbritseb Vene oht ja seetõttu peab luurele eraldama täiendavaid summasid,» rääkis sõjandusekspert Baranets.

Asjatundja nõuab rootslastelt tõendeid Vene allveelaevast: fotosid, teavet meeskonna ja allveelaeva komandöri kohta. Praegu on kogu operatsioon «täielik muinasjutt».

Teine põhjus viia Stockholmi saarestikus läbi mereväe  operatsioon, on Rootsi partnerlus NATOga. «Rootsi tahab näidata, kuivõrd lähedased suhtes sel on NATOga ja et riik ei suhtu Venemaasse lahkelt, vaid kuulub Vene-vastaste riikide sekka.»

Baranetsi kinnitusel võimaldab Venemaa tugev positsioon ja piisav sõjaline jõud tõrjuda eemale mis tahes vastase Läänemerel, sõjalise jõu suurendamine pole aga praegu vajalik.  

«Kui ka kogu Ühendriikide armee otsustaks maanduda Läänemerel, oleks meil selle vastu kasutada piisavalt head varustust. Kuid sellele me ei mõtle. Vaid hullud arvavad, et Venemaa tahab valitseda Läänemerd. See on üksnes propaganda. Tahame, et Läänemeri jääks nagu varemgi rahumereks.»     

Läänemeri ei ole ja sellest ka ei saa NATO sisemeri, kuna Rootsi ja Soome allianssi ei kuulu ja vaevalt, et kunagi üldse blokiga liituvad. Kui need maad ühineksid NATOga, oleks olukord hoopis teistsugune. «Siis saaks Soomest ja Rootsist meie vaenlased. Siis muutuks iga linn, tugibaas ja strateegiline objekt Vene Föderatsiooni rünnaku sihtmärgiks,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles