Mis oli Siim Kallase kukutanud «Hõbekuul»?

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas pärast peaministrikandidaadi kohalt taandumist Tallinna lennujaamas.
Siim Kallas pärast peaministrikandidaadi kohalt taandumist Tallinna lennujaamas. Foto: Erik Prozes

Teine märtsikuu nädal. Euroopast Eestisse saabunud Siim Kallas oli jõudnud sotsiaaldemokraatidega valitsusliidu loomisel lõpusirgele. Ja siis juhtus midagi täiesti mõistetamatut: Kallas teatas oma erakonnalegi ootamatult, et loobub valitsuse juhtimisest ja sõitis sirgjoones Euroopasse tagasi.

Selleks hetkeks oli üks päevaleht pea kaks nädalat avaldanud mahukaid lugusid Eesti Panga poolt antud 100 miljoni dollari garantiikirjade ja Kallase rollist neis. Kõik näis hästi läbimõeldud meediaplaanina, kus iga päev tilkus midagi juurde. Rünnak oli massiivne ja paljud imestasid, miks on tarvis 20 aasta tagustes asjades nii põhjalikult tuhnida? Ja see kõik polnudki juhuslik.

Sel ettevõtmisel oli oma nimi: missioon «Hõbekuul». Selle taga oli IRLi tuumik – Urmas Reinsalu, Juhan Parts, Margus Tsahkna ja Gerrit Mäesalu – eesotsas Krossiga, kes aitas materjalid ajakirjandusse. Samas leidus IRLi tagatoas väga mõjukaid inimesi, keda sooviti operatsiooni kaasata, aga kes selle ettevõtmisega oma eetiliste veendumuste tõttu ei nõustunud.

Avalikkus ja poliitilised konkurendid kahtlustasid juba siis Krossi «toimikukätt», aga erinimelisest ettevõtmisest ei teadnud peale asjaosaliste suurt keegi. Hõbekuulil on müütiline taust: nimelt mõjub hõbekuul neile, kelle peale tavaline kuul ei hakka. Ja Kross pani operatsiooni nimega täkkesse – Kallas lahkus.

Läinud nädalal riigikogus toimud julgeolekuolukorra arutelul kutsus Juhan Parts Kallast aga Eestisse tagasi. Ta leidis, et Reformierakond võiks välisminister Urmas Paeti välja vahetada. «Reformierakonnast ma peale Siim Kallase eriti kedagi ei näe,» pakkus Parts välja sobiva vahetuskandidaadi.

Postimees päris intervjuus Krossiga aru ka «Hõbekuuli» kohta.

Miks oli teile tarvis operatsiooni «Hõbekuul»?

Mis on operatsioon «Hõbekuul»?

Värskenduseks – tegemist oli Eestisse peaministriks tulnud Siim Kallase kukutamisoperatsiooniga.

Mingis operatsioonis ma osalenud ei ole.

Öeldakse, et nii kehv mees ei saa olla, et vaenlasi poleks. Minu info pärineb väga mitmest allikast: nii endised töötajad Trustcorpist, teie partnerid, väike tükk erakonnast samuti. Peate te kartma, et ilmub veel inimesi, kes tunnevad, et teie ärihuvid ei sobi Eesti või IRLi huvidega?

Mis puutub kõiki neisse sosistajatesse, siis ma vaatlen juba aastaid muigega, kuidas tullakse ja sosistatakse mõned poolikud mõtted. Siis lastakse kuulajal ise mõte lõpuni mõelda. Kas ma kardan koputajaid? Pigem on mul neist kahju, aga nagu ütles kunagi üks suur õpetaja: õndsad on need, kes on vaimust vaesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles