Paet peab otsustama Euroopa Parlamenti mineku

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Giuseppe Aresu / AFP

Reformierakonna aseesimees, välisminister Urmas Paet peab pärast Euroopa Komisjoni uue koosseisu ametisse kinnitamist otsustama, kas minna komisjoni asepresidendi Andrus Ansipi asendusliikmena Euroopa Parlamenti.

Suvistel eurovalimistel Reformierakonna nimekirjas kandideerinud, rekordilised 45 037 häält kogunud ja Euroopa Parlamenti valitud Ansip saab Euroopa Komisjoni ühtse digitaalturu valdkonna asepresidendiks. Täna sai komisjoni uus koosseis Euroopa Parlamendi heakskiidu.

Esimesena tekib Ansipi asemel Euroopa Parlamenti mineku võimalus välisminister Paetil, kes mais toimunud valimistel sai 8655 häält.

«Enne kui europarlament ei ole teinud otsust uue Euroopa Komisjoni kinnitamise kohta, ei ole ministril veel midagi otsustada,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja septembris ja lisas, et Paet teeb otsuse alles siis, kui Euroopa Parlament on komisjoni uue koosseisu kinnitanud.

Täna lubas Paet otsuse teha kümne päeva jooksul, kuid mitme poliitikaasjatundja hinnangul otsustab ta Euroopa Parlamenti minekust tõenäoliselt loobuda. See võimaldaks Paetil jätkata välisministrina ning kandideerida ka kevadistel riigikogu valimistel, kus ta on alati teinud hea tulemuse. Eelmistel, 2011. aasta valimistel toetas Paeti ligi 11 000 valijat.

Paeti loobumisel pääseb Euroopa Parlamenti riigikogu liige Igor Gräzin, kes on ka juba kinnitanud, et võtab sellisel juhul koha vastu. Gräzin kogus suvistel eurovalimistel 975 häält.

Gräzini esimene asendusliige riigikogus oleks Tartu maavanem Reno Laidre, tema loobumise korral saaks parlamenti mineku võimaluse aga Tabivere vallavanem Kalmer Lain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles