Otse Strasbourgist: vaata, kelle toel Junckeri komisjon läbi läks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

423 poolt- ja 209 vastuhäälega läks luksemburglase Jean-Claude Junckeri juhitav järgmise Euroopa Komisjoni koosseis just praegu Strasbourgis europarlamendi täiskogul läbi.

Oma poolthääled sai Juncker peaasjalikult kahelt suurimalt fraktsioonilt: omaenese konservatiivselt Euroopa Rahvaerakonnalt ja sotsiaaldemokraatidelt. Neid toetas ka viimaste valimistega kaunis tillukeseks kahanenud liberaalide fraktsioon.

Juba enne hääletust deklareerisid oma vastuseisu Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete, Roheliste ning Vaba ja Otsedemokraatliku Euroopa fraktsioonide esindajad. Põhjused, miks nad vastu hääletasid, olid erinevad.

Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete nimel kõnelenud küproslase Neokis Sylikotise sõnul olid nemad vastu, sest Junckeri plaan näeb ette Lõuna-Euroopa arvel edasi neoliberaalse majanduspoliitika ajamist.

Rohelisi esindanud Saksa saadik Rebecca Harms rõhutas sissejuhatuseks, et tema pole Junckeri isiku vastu midagi. Seejärel teatas, aga, et sellegipoolest hääletavad nad tema komisjonile vastu. Seda Ungari eurovoliniku Tibor Navracsicsi pärast.

Vastuhääletamist lubas ka Vaba ja Otsedemokraatlikku Euroopat esindanud Nigel Farage. Tema lisas oma teatele, et viie aasta pärast on britid ka EList juba läinud.

Teine briti saadikute suure mõju ja euroskeptitsismi poolest tuntud fraktsioon, Euroopa Konservatiivid ja Reformistid, otsustas hääletusel mitte osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles