Riiklik lepitaja annab haiglatele aega järgmise nädala lõpuni

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Pärn
Henn Pärn Foto: Raigo Pajula

Riiklik lepitaja esitas eelmisel neljapäeval haiglate esindajatele ja tervisetöötajatele omapoolse palgapakkumise, mille kommenteerimise tähtaeg oli eile. Haiglad palusid aga pikendust.

«Soovin haiglate liidult põhimõttelist vastust minu ettepaneku osas järgmise nädala jooksul. Vastava teate olen edastanud suuliselt, homme läheb ka kirjalikult,» kinnitas riiklik lepitaja Henn Pärn.

Ametlikult oli lepitaja pakkumise kommenteerimise tähtaeg eile. Eesti Arstide Liit (EAL), Eesti Õdede Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit saatsid Pärnale ühise vastuse, milles tunnistasid vastuvõetavaks Pärna kompromissettepaneku meditsiinitöötajate palgakomponentide osas.

Haiglate liidu juht Urmas Sule ütles, et liit palus riikliku lepitaja pakkumise osas seisukoha kujundamiseks lisaaega ja kinnitas, et konsultatsioonid käivad endiselt. Sule on varem öelnud, et nende allkiri tähendab seda, et nad garanteerivad, et kõik tervishoiuasutused on suutelised lepet täitma. Selleks on vaja veel konsultatsioone pidada.

Kuna haigekassa eelarve ja tervishoiuteenuste loetelu kinnitamise protsess alles käib, siis ei ole kollektiivlepingu tingimuste täitmiseks vajalike rahaliste vahendite olemasolu tööandjatele praegu tagatud, nentis riiklik lepitaja. «Teeme pooltele ettepaneku sõlmida tingimuslik eelkokkulepe, milles kirjeldatakse sõlmitava kollektiivlepingu tingimusi,» lisas Pärn.

Sule kinnitusel ei ole see läbirääkimistele takistuseks.

«Novembri lõpuks valmiva haigekassa 2015. aasta eelarve II versiooni koostamisel arvestame läbirääkimiste käigus sõlmitavate kokkulepetega, mis on oluliseks sisendiks ressursside jaotamisele erinevate valdkondade vahel,» ütles haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov.

«Haigekassa osaleb protsessis ning teeme kõik meist oleneva, et anda igakülgset infot ravikindlustuse võimalustest ning toetada kokkuleppe saavutamist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles