Vene uurimislaeva liikumine tekitab Rootsis hämmingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Logatševi marsruut alates väljumisest 3. oktoobril kuni üleeilseni.
Professor Logatševi marsruut alates väljumisest 3. oktoobril kuni üleeilseni. Foto: twitter

Rootsi ajakirjanduses väljendatakse täna hämmeldust Vene uurimislaeva Professor Logatšov liikumise üle Läänemerel.

Veealustele otsingutele ja merepõhja kaardistamisele spetsialiseerunud laev alustas teekonda nädala lõpus Peterburist ja selle liikumist jälgiti hoolikalt. Ööl vastu tänast tuli teade, et laev on võtnud kursi Rootsile. Stockholmi saarestiku poole ta siiski ei sõitnud, vaid möödus Rootsist ja jätkas seilamist Taani väinade suunas.

Taani väinadesse laev ei sisenenud, vaid jäi Gdanski ja Kaliningradi lähistele, ehkki tema ametlik sihtkoht on Las Palmas Kanaari saartel.

Rootsis vallandas laeva pealtnäha sihitu tiirutamine spekulatsioonid, et see on mingil moel seotud venelaste arvatava veealuse tegevusega Stockholmi saarestikus.

Soome merendusasjatundja kapten Esa Pasanen ütles, et mitmekordne kursimuutus ei tähenda iseenesest midagi kahtlast.

«Merekaubanduses on tavaline, et suunda muudetakse, kui saadakse firmalt uus käsk,» ütles ta.

Professor Logatšov ei ole aga kaubalaev, vaid tegeleb ametlikel andmetel veealuste uuringute ja merepõhja kaardistamisega. Pasaneni sõnul paistab alus pealtnäha just see, millena teda ametlikult esitatakse

Alusega on võimalik vedada kaugjuhitavaid veealuseid sõidukeid ja see on varustatud kajaloodiga merepõhja uurimiseks.

«Kõik on võimalik, aga esmapilgul tundub alus täiesti normaalne,» ütles Pasanen, kes on sõitnud kaptenina samalaadsel laeval.

«Kasutusviise on muidugi mitmesuguseid,» nentis ta. «Aluse omanik või prahtija kasutab seda endale vajalikul eesmärgil.»

Mereliiklust jälgiv internetiteenus Marine Traffic täna päeval Professor Logatšovi asukohta ei näidanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles