Igor Taro Ukraina päevik: 22.10

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Azovi pataljoni võitlejad 19. oktoobril Kiievis.
Azovi pataljoni võitlejad 19. oktoobril Kiievis. Foto: SCANPIX

Venelaste tegevus põhjarindel Luganski kandis on vaibunud, mis võib olla tunnistuseks Slavjanoserbski kandis üritatud pealetungiga kaasnenud kaotustest.

Debaltseve ja Donetski lennujaama kandis jätkus rutiinne tulelöökide jada mõlemalt poolt.

Peamiseks ohumärgiks on Venemaa-poolne OSCE vaatlusmissiooni blokeerimine, et takistada Ukraina-Vene piiril kontrolli taastamist.

Ukraina-Venemaa piirist näevad vaatlejad hetkel vaid ühekilomeetrilist lõiku. Kokku on kontrollimata piiri üle saja kilomeetri, mis tähendab, et kontroll on nominaalne ja käsitletav potjomkinlusena.

Kui Venemaa soovib midagi etendada, siis saadetakse vaatlejate nina alt mingi kolonn möödasõidule. Samas toimub aktiivne tehnika ja võitlejate kohaletoimetamine mujalt.

Seda on kinnitanud lisaks Ukraina allikatele ka terrorist-Girkin, kes rõõmustas, et täiendus mõjub ukrainlastele kindlasti heidutavalt.

Girkin on varemgi vahvate ülestunnistustega hiilanud. Ta levitas enne paanilist teadet, et Ukraina armee valmistab ette välksõda okupeeritud territooriumi tagasisaamiseks. Ukrainlased muidugi eitavad kõike ning viitavad sellele, et seoses valimistega oleks tarvis mitmenädalast rahulikku perioodi.

Kui keegi tahab väita, et antud konflikti ei saa võita sõjaliste meetoditega, siis just sõjalisel teel on seda võimalik kaotada. Teoorias hoiab Ukrainat tagasi vaid Vene armee massiivse rünnaku oht.

Mitme kuu vältel tehtud vaatlus kinnitab, et ilma Vene armeeüksuste suurearvulise panustamiseta ei suuda ka Venemaalt tulnud vabatahtlikud seal midagi korda saata. Mingi hulk vene sõjaväelasi on seda olukorda endiselt turvamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles