Soome ekspert: venelased hooldavad Stockholmi lähistel oma seadmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mereväe sukeldujad üleeile Stockholmi arhipelaagis.
Rootsi mereväe sukeldujad üleeile Stockholmi arhipelaagis. Foto: SCANPIX

Kui Stockholmi saarestiku merepõhjas midagi on, siis on need Vene luureseadmed, mille akusid tuleb iga paari aasta tagant vahetada, ütles Soome mäenõunik Tauno Matomäki, kirjutas Taloussanomat.

Matomäki oli firma Rauma-Repola juhtkonna liige, kui firma ehitas NSV Liidule kaks allveelaeva, kirjutas leht.

«Kõige tõenäolisemalt vahetavad venelased akusid luureseadmetel ja allveelaevade majakatel. Kuna neid tuleb vahetada iga paari aasta tagant, siis on venelased Stockholmi saarestikus käinud ennegi,» väitis ekspert. «Ilmselt teevad nad seda ka Soome rannikul,» lisas ta.

Vähem usutav on tema hinnangul see, et praeguse tegevusega üritatakse tähelepanu kõrvale juhtida milleltki veelgi tähtsamalt. «Olen üsna kindel, et Rootsi kaitsevägi teab täpselt, millega on tegemist, kuid ei soovi seda välja öelda,» ütles Matomäki.

Rauma-Repola ehitas 1987. aastal NSV Liidu Teaduste Akadeemiale kaks allveelaeva Mir. Need on süvamere allveelaevad, mis võivad laskuda kuue kilomeetri sügavusele. USA surve tõttu neid rohkem ei ehitatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles