Saksamaa lepitab Armeeniat ja Türgit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier (vasakul) ja tema Armeenia kolleeg Eduard Nalbandian.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier (vasakul) ja tema Armeenia kolleeg Eduard Nalbandian. Foto: SCANPIX

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmaieri hinnangul võiks Armeenial ja Türgil leppimiseks kasu olla Saksamaa ja Prantsusmaa kogemusest.  

«Meie kogemustest võib olla abi, oleme valmis neid pakkuma,» ütles Armeenias visiidil viibiv Steinmeier.

Jerevan süüdistab Ankarat genotsiidis, viidates Esimese maailmasõja ajal Osmani impeeriumis armeenlaste vastu toime pandud tapatalgutele.

Kõige süstemaatilisemalt toimus «armeenia küsimuse» lahendamine 1915.-1916. aastal Väike-Aasias, kus väidetavalt hukkus 1,5 miljonit armeenlast. Türgi on aga genotsiidi eitanud, pidades seda rahvusgruppide vaheliseks vaenutegevuseks, kus hukkus 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning vähemalt sama palju türklasi.

Alates 1990ndate algusest puuduvad Ankaral ja Jerevanil ka diplomaatilised suhted, kuna Türgi sulges 1993. aastal piiri Armeeniaga ja katkestas riigiga diplomaatilised suhted. Sel moel avaldas Türgi protesti moslemitega asustatud Aserbaidžaanile kuulunud Mägi-Karabahhia hõivamise vastu Armeenia poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles