Ivanov: Venemaad pole võimalik isoleerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli personaliülem Sergei Ivanov (vasakul) ja asepeaminister Sergei Prihhodko.
Kremli personaliülem Sergei Ivanov (vasakul) ja asepeaminister Sergei Prihhodko. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini personaliülema Sergei Ivanovi sõnul ei ole Venemaa isoleerimine väljastpoolt võimalik ning riik ei kavatse end ise isoleerida.

«Venemaa isoleerimine on lihtsalt võimatu. Seda ei soovi kogu maailm. Meid ei isoleeri ju kogu maailm, eks? Nad kehtestavad niinimetatud sanktsioone, sest tegelikke sanktsioone saab kehtestada vaid ÜRO Julgeolekunõukogu. Ülejäänu kujutab endast mitte sanktsioone, vaid survestamise katseid,» ütles Ivanov Sotšis peetava Valdai foorumi kõrvalt.

Tema sõnul on Venemaa oma 1000-aastase ajaloo jooksul kogenud enamatki kui sanktsioonid.

«Samavõrd võimatu kui Venemaa isoleerimine on riigi otsus end ise isoleerida...Me ei ole kunagi enda isoleerimisele mõelnud, ega kavatsegi seda teha. Euroopa Liidust rääkides...see on endiselt meie suurim kaubanduspartner ja jääb selleks paljudeks aastateks. Isegi praegu, pärast kõiki sanktsioone, on meie kaubandusmaht ELi riikidega suurem kui ühegi teise riigiga. Samuti on see palju suurem Vene-Hiina kaubandusmahust. See on fakt. Seega mis eneseisoleerimisest läänest saame me rääkida?» küsis Kremli administratsiooni juht.

Lääneriigid kehtestasid kevadel sanktsioonid Vene ja Krimmi venemeelsete ametiisikute ja ettevõtete suhtes, kes on seotud Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumisega.

Augustis jõustas EL kuudepikkuse kõhkluse järel Vene-vastased majandussanktsioonid, mis on suunatud riigi panganduse, kaitsetööstuse ja energiasektori vastu.

Venemaa reageeris sanktsioonidele toidukaupade impordikeelu kehtestamisega lääneriikidele.

EL ja USA kehtestasid 12. septembril Venemaale Ukraina-vastase agressiooni tõttu uued sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles