Drakozoon tuli tagasi kolmemõõtmelisena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Drakozoon kalumon
Drakozoon kalumon Foto: sciencemag.org

Teadlased lõid arvuti abil kolmemõõtmelise pildi Maa ühest vanimast, 400 miljonit aastat tagasi elanud  rohelisest sültjast olendist.

Pilt primitiivsest ürgookeanis elanud Drakozoon kalumon`ist pandi kokku ainsa teada oleva fossiilileiu põhjalt, kirjutab news.sciencemag.org.

Mudel abil püüavad teadlased nuputada, millised olid teised Maa esimesed primitiivsed asukad ning kuidas toimus areng keerulisemate organismide suunas.

Drakozoon`i jäänused leiti Suurbritanniast Herefordshires´ist paigast, kus leidub palju eelajalooliste loomade fossiile.

Drakozoon`id elasid ookeanis siluri ajastul 444 – 416 miljonit aastat tagasi.

Teadlaste arvates võis olendil olla koonusekujuline keha ning nahataoline väliskest. Ta elas kivimitel, kinnitudes nende külge.

Need kolmemillimeetri pikkused veeorganismid toitusid ookeanivees leidnud orgaanilistest osakestest, püüdes neid oma tundlate abil.

«Meie kolmemõõtmeline mudel andis elu olendile, kelle olemasolust veel hiljuti aimugi ei olnud. Lõime rohelise ja sültja Drakozoon`i, keda nüüd tundma õpime,» lausus Londoni kuningliku kolledži uurija Mark Sutton.

Uurijad märkasid loodud 3D pilti uurides, et olendil on ta keha mõlemal poolel kaheksa sügavat vagu. Oletatakse, et need vaod on pungumisjäljed.

Ka paljastas uuring, et see olend oli üks varajasemaid selgrootute loomade, käsijalgsete ehk brahhipoodide (Brachiopoda) esindajaid.

Uurijad pidid Drakozoon`ist 3D pildi saamiseks ta fossiili 200 tükiks tegema. Igast tükist tehti pilt, pildid pandi arvutisse ja nii saadi kolmemõõtmeline olend.

Teadlaste sõnul on selgrootu fossiili leidmine üsna haruldane, sest tavaliselt nad jõuavad kõduneda enne kui nad fossiliseeruda saaksid.

Nimetatud Drakozoon säilis selle tõttu, et ta elas piirkonnas, mis oli kaetud vulkaanilise tuhaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles