Saarts: Eesti poliitikas ei ole mõnitav retoorika midagi erakordset

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saarts ütles, et kui Põhjamaades ei tekiks küsimust, kas minister peaks tagasi astuma sellise kommentaari puhul, nagu Jürgen Ligi oma Facebooki kontole kirjutas, siis Eestis pole järsk ja oponente mõnitav retoorika midagi erakordset.

«Poliiteliidi ja ajakirjanduse reaktsioon Jürgen Ligi väljaütlemistele oli igati kohane ja läänelikule kultuuriruumile vastav. Selliseid sõnavõtte ei saa kuidagi õigustada või tolereerida,» kommenteeris politoloog Tõnis Saarts.

Ta usub, et Põhjamaades oleks ilmne, et minister peab pärast sellist sõnakasutust tagasi astuma. «Eesti poliitiline kultuur on aga veidi teistsugune ja siin pole selline järsk, oma oponente mõnitav ja sallimatust ülesnäitav retoorika midagi enneolematut.»

Kui avalikkuse reaktsioon Ligi sõnavõtule oli hukkamõistev, siis ei tasu Saartsi meelest arvata, et ka kõik Eesti tavavalijad Ligit hukka mõistavad.

«Venevastane ja sallimatu rahvuslus on Eesti ühiskonnas võrdlemisi levinud. Paljude rahvuskonservatiivselt meelestatud inimeste jaoks polnud Ligi sõnavõtus midagi taunimisväärset - ta ütles välja selle, mida paljud mõtlevadki,» nentis Saarts.

Selline valijagrupp pigem ootabki karme, nii-öelda «venelasi paika panevaid» sõnavõtte, ka tipp-poliitikute suust.

«Usun, et Reformierakond üritab kindlasti maad kuulata ja selgeks teha, kuidas suhtuvad toimunusse partei tavavalijad. Kui tulemuseks on see, et Reformierakonna poolehoidjad reageerivad vaid kerge halvakspanuga ning ohtu hääli kaotada eriti pole, siis Ligi ka tagasi ei astu. Tegemist on väga pragmaatilise erakonnaga. Ajalukku vaadates tasub meenutada, et ükski Reformierakonna minister pole iialgi tagasi astunud oma sõnade, vaid ikkagi oma tegude pärast.»

Samas nentis Saarts, et Reformierakonna olukorra teeb veidi keerulisemaks see, et president Toomas Hendrik Ilves on esinenud karmi seisukohavõtuga. «Reeglina on president Reformierakonnale kriisisituatsioonis appi tulnud, aga ilmselt ei jätnud rahandusministri sõnavõtu räigus presidendile võimalust enam teisiti reageerida.»

Eile hommikul nimetas Jürgen Ligi oma Facebooki postituses Jevgeni Ossinovskit  «sisserändaja pojaks roosast erakonnast». Lõunal vabandas ta oma emotsionaalse sõnumi pärast.

«Ma ei kartnud tol hetkel avaliku tähelepanu mis oli ettevaatamatu. See oli mõttekatke suuremast küsimusest, kas Eesti ja Eesti poliitikud peaksid meelde tuletama ajalugu ja objektiivseid ajaolusid,» lausus Ligi valitsuse pressikonverentsil.

Ligi sõnul on Eesti jaoks suur probleem see, et lühema kogemusega inimesed ei taju arengut, mille Eesti on läbi teinud. «Eesti reaalsissetulekud on kolmekordselt edenenud 20 aasta jooksul. Aga me ei ole veel üle mere jõudnud. Igas debatis, mistahes väikse teemal või riigieelarve teemal viiakse jutt sellele, et eelmine valitsus on süüdi selles, et me pole veel üle mere jõudnud,» rääkis Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles