Rõivas süüdistas Ligi kritiseerijaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas Brüsselis.
Peaminister Taavi Rõivas Brüsselis. Foto: SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivas taunis reedel Brüsselis ülemkogult lahkudes uuesti Jürgen Ligi tehtud solvavat kommentaari, kuid süüdistas ka rahandusministri kritiseerijaid selle teema kasutamises oma poliitilistes huvides.

«Nii nagu oli Jürgen Ligi facebooki postitus väga ebaõnnestunud ja seda ta ka tunnistas, vabandades selle tegemise eest ja selgitades, et ta ei tahtnud sellega mõelda midagi sellist, mis õhutaks kuidagi rahvusvahelist konflikti, siis minu jaoks on taunitav ka see, kui keegi näeb võimalust seda teemat selliselt õhutada, et teha (see - BNS) rahvustevaheliseks konfliktiks ja õhutada sellest oma valimiskampaaniat,» ütles Rõivas.

«Kuuldavasti on juba ka kampaaniad, ka maksulised kampaaniad selle teemaga käima läinud, et seda teemat veelgi kultiveerida. Ma ei pea seda kindlasti heaks lahenduseks ja ma kavatsen kindlasti ka nende kampaaniavedajatega rääkida, et neid ka korrale kutsuda,» rõhutas Rõivas reede õhtul pärast ülemkogu ajakirjanikega kohtudes.

Vastates ERRi palvele kommenteerida Jaak Alliku arvamust, et Ligi solvav kommentaar haridusminister Jevgeni Ossinovski suunas nullib ära Eesti püüdlused integratsioonis, märkis Rõivas, et ka Allik on öelnud asju, mis pole kõigile aktsepteeritavad.

«Minu jaoks isiklikult on täiesti aktsepteerimatu ka päris mitu asja, mida Jaak Allik on öelnud. Sealhulgas see Jaak Alliku kurikuulus tsitaat, et Venemaa ei ole Eestit kunagi rünnanud ja kõik see, mis on toimunud, on kuidagi teisejärguline,» rääkis Rõivas.

Kommenteerides Keskerakonna algatatud umbusaldusavaldust Ligile meenutas Rõivas neljapäeval Keskerakonna liidri Edgar Savisaare sõnu, et Teise maailmasõja ja nõukogude okupatsiooni tagajärjed ei olnudki tegelikult teab mis suured.

«Ma kutsuks üles kõiki poliitikuid, sõltumata sellest, kas nad on valitsuses, parlamendis või alles pürgivad valitsusse või parlamenti, väga hoolega mõtlema, kui sellistel teemadel sõna võtta, sest on oht tundlikel teemadel kellegi tundeid riivata – olgu need siis eestlased, kelle jaoks on väga tõsine teema see, kui keegi alavääristab okupatsiooni või ütleb, et see ei olnud tegelikult üldse sedavõrd hirmus kui püütakse näidata,» rõhutas Rõivas reedel. «Või on see teistpidi kuidagi rahvusküsimusi rõhutav selliselt, et Eestit oma koduks pidavad vene emakeelega inimesed võivad sellest solvuda,» lisas ta.

«Mõlemal juhul tuleb sellistest avaldustest hoiduda ja seda nii valitsuse liikmetel, parlamendisaadikutel kui ka nendel, kes alles pürgivad valitsusse või parlamenti,» leidis peaminister.

Taavi Rõivas ei soovinud vastata küsimusele, millal ta oma otsuse Jürgen Ligi suhtes teatavaks teeb ning ka mitte sellele, kas ta üldse vabastab rahandusministri ametist.

«Jõuan täna keskööl koju Tallinnasse, küllap toimub siis kohtumisi nii Jürgen Ligiga, aga ma usun, et on põhjust ka sotsiaaldemokraatidega kohtuda,» ütles Rõivas.

Reformierakonda kuuluv rahandusminister Jürgen Ligi nimetas neljapäeval oma Facebooki seinal sotsiaaldemokraadist haridus- ja teadusministrit Jevgeni Ossinovskit muuhulgas «sisserändaja pojaks roosast erakonnast». Hiljem Ligi vabandas Ossinovski ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles