Piltuudis: Marsi lähedalt möödunud komeet

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet Siding Spring ja planeet Marss
Komeet Siding Spring ja planeet Marss Foto: NASA

NASA avaldas neljapäeva õhtul Hubble’i kosmoseteleskoobi pildi möödunud nädalal Marsi lähedalt möödunud komeedist Siding Spring.

Komeet nimega Siding Spring möödus punasest planeedist umbes 139 500 kilomeetri kauguselt. Hubble pildistas komeedi möödumist 18. oktoobri õhtust 20. oktoobri hommikuni, teatas NASA.

Neljapäeval avaldatud pilt on mitmest Hubble’i fotost kokku pandud, sest komeeti ja Marsi oleks olnud keeruline korraga pildistada. Marss on tegelikult komeedist 10 000 korda eredam ning komeet poleks fotol eriti detailselt välja paistnud. Samuti liikusid Marss ja komeet erinevalt ning kui Hubble oleks neid korraga pildistanud, siis oleks üks fotol hägune olnud.

Siding Spring on esimene meie päikesesüsteemi Oorti pilvest pärinev komeet, mida NASA-l on õnnestunud lähedalt uurida. Oorti pilv, mis asub kaugel Päikese ümber tiirlevatest planeetidest, on komeetidest koosnev sfääriline pilv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles