Video: Google'i asepresident sooritas kosmose piirilt rekordhüppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan Eustace (keskel) valmistub hüppeks.
Alan Eustace (keskel) valmistub hüppeks. Foto: Scanpix/AP

Internetihiiu Google üks tippjuhte püstitas eile uue rekordi, hüpates Maale stratosfääri ülaosa lähedalt, umbes 41 kilomeetri kõrguselt, teatas stratosfääri uurimise hõlbustamisele pühendunud projekti veebileht.

Google'i 57-aastase asepresidendi Alan Eustace'i hüpe toimus osana projektist Stratospheric Explorer, mis tegeleb võimaluste loomisega stratosfääri mehitatud uurimiseks.

Paragoni kosmosearengu korporatsiooni andmeil leidis Eustace'i neljatunnine missioon aset New Mexico osariigis Roswelli kohal. Skafandrisse riietatud Eustace'i toimetas stratosfääri õhupall.

«Tõustes umbes tuhat jalga minutis, saavutas Alan ettenähtud kõrguse umbkaudu kahe ja poole tunniga,» seisab avalduses.

«Ta veetis lühikese aja, umbes pool tundi stratosfääri imesid kogedes, enne kui ta õhupalli maha jättis. Kiire vabalangemise ajal koges Alan lühikest aega kaaluta oleku lähedast seisundit ning 90 sekundi vältel ületas ta helikiiruse.»

Eelmise rekordi püstitas 2012. aastal Austria uljaspea Felix Baumgartner, kes hüppas samuti New Mexico kohal alla ligi 39 kilomeetri kõrguselt.

Eustace'i vabalangemine atmosfääri kestis umbes viis minutit. Ta avas langevarju umbes 18 000 jala (umbes 5,5 kilomeetri) kõrgusel ning maandus sujuvalt, seisis avalduses.

«Neli tundi pärast starti naasis Alan stardipaika, kus meeskond ja külalised teda saavutuse ja turvalise naasmise puhul õnnitlesid.»

«See oli hämmastav. See oli kaunis. Võis näha kosmose pimedust ja võis näha atmosfäärikihte, mida ma varem kunagi polnud näinud,» ütles Eustace ajalehele New York Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles