Putin: Ukraina kaguosas ei taha keegi Kiievi seaduste järgi toimuvaid valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isehakanud Luganski vabariik lubab valimisi 2. novembril.
Isehakanud Luganski vabariik lubab valimisi 2. novembril. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin kritiseeris reedel Ukraina valitsust selle eest, et see ei konsulteerinud Ida-Ukraina mässuliste kontrolli all olevate alade elanikega valimiskuupäeva määramisel, Kiiev ärgitas omakorda Moskvat separatiste korrale kutsuma.

«Minski lepetes on öeldud, et valimised Ukraina kaguosas tuleb korraldada koordineeritult Ukraina seadustega -- mitte Ukraina seaduste kohaselt, vaid koordineeritult. See formuleering valiti spetsiaalselt, sest keegi kaguosas ei taha valimisi Ukraina seaduste kohaselt .... Kuidas seda teha, kui iga päev tulistatakse ja mõlemal pool hukkuvad inimesed,» küsis Valdai rahvusvahelise väitlusklubi konverentsil kõnelnud Putin.

«Sõda tuleb lõpuks ära lõpetada, väed välja viia. Kui see on tehtud, võib rääkida mingisugusest positsioonide lähenemisest, mingist koostööst. .... Vähesed teavad, et oli kokkuleppe valimiste läbiviimisest enne 3. novembrit,» väitis Vene president.

«Seejärel, viimasel hetkel viidi hästi tuntud seadusesse kellegagi konsulteerimata sisse muudatused. Määrati need (kohalike omavalitsuste valimised) 7. detsembrile,» nurises Putin, lisades, et Ukraina kaguosa elanikud tundsid end seepeale taas petetuna.

Ukraina aga kutsus Venemaad reedel üles andma relvastatud separatistidele mõista, et nende 2. novembrile määratud valimised takistavad rahuprotsessi.

«Kutsume Venemaad üles tingimusteta hukka mõistma ebaseaduslike relvarühmituste katsed viia 2. novembril läbi omaenda valimised kohalikesse võimuorganitesse. Moskva peab mässuliste juhtidele selgelt mõista andma, et need sammud takistavad rahuprotsessi, ning Ukraina seadustega vastuolus olevate valimiste tulemusi ei tunnista keegi,» ütles Ukraina alaline esindaja ÜRO-s Oleksandr Pavlitšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles