Geo hilinemise taga on lätlaste segased rahaasjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakiri Geo, juuli-augusti topeltnumber.
Ajakiri Geo, juuli-augusti topeltnumber. Foto: Peeter Langovits

Ajakirja Geo numbrite pideva hilinemise ning mõne päeva eest ootamatult ilmunud juuli-augusti topeltnumbri põhjustasid peatoimetaja väitel Läti emakirjastuse segased rahaasjad.


Ajakirja peatoimetaja Katrin Linaski sõnul sündis otsus kaks suvist numbrit ühendada lätlastel ootamatult.

«See on omanike ad hoc otsus - teha topeltnumber siis, kui meil oli number juba pooleldi tehtud,» rääkis Linask.

«Mul endal on täpselt samamoodi kahju. Sama kahju on sellest, et number ilmub alles kuu lõpus. Aga kõige taga on raha,» rääkis peatoimetaja.

Postimees.ee poole pöördunud lugejad on ajakirjale ette heitnud pidevat hilinemist, faktivigu ning ette teatamata ilmunud topeltnumbrit.

Linaski sõnul on iga numbri väljaandmine seotud segaduse, teadmatuse, närvikulu ja suurte vaidlustega omanikega.

Olukord muutus selliseks eelmisel aastal pärast Eesti väljaandja pankrotti, mille järel viidi populaarteaduslik ajakiri Läti emakirjastuse SIA Izdevnieciba Lilita alla.

Peatoimetaja sõnul ei saanud ta lugejaid hilinemistest ja topeltnumbrist varem teavitada, kuna Läti omanike otsused ja rahaülekanded sünnivad üleöö.

Eelmisel suvel hüvitati tellijatele topeltnumbri ilmumise tõttu saamata jäänud ajakirja hind. Viimase topeltnumbri puhul pole kahju hüvitamise viis veel selge. Sel aastal ilmub ajakirja peatoimetaja kinnitusel kokku 11 numbrit.

«Meie saame oma rahad Lätist. Lätlastel on endal makseraskused, maksavad meile nii, nagu jumal juhatab. Üldjuhul pärast pikka sõimlemist ja ähvardusi, et enne ma ajakirja trükki ei anna, kui makstud on,» kurtis Linask.

Ta avaldas lootust, et ajakirja septembrinumbriga jõutakse valmis õigel ajal. «Septembrinumber peaks kõigi eelduste kohaselt õigel ajal ilmuma augusti lõpus,» sõnas Linask.

Peatoimetaja ei osanud öelda, kas ajakirja võib sulgemine ähvardada. «Prognoosida ma ei oska, aga kunagi ei tea. Eks ma ise ole ka valmis selleks, et öeldakse, et järgmine number enam ei ilmu. Nii nagu nad malenuppe liigutavad,» kirjeldas ta lätlaste tegevust.

Linask töötab praegu toimetuses üksi. Nii Geo tekstid kui ka layout tulevad Saksamaalt, kohapeal tehakse ainult tõlketöö.

Lugejad on kurtnud ka ajakirja tekstides leiduvate vigade pärast. «Faktivigadega maadlen siin ise samamoodi. Seal on ka sakslastel endal kohutavalt palju faktivigu, iga lauset paraku kontrollida ei jõua,» rääkis Linask.

Tema sõnul sõltub vigade õigeaegne avastamine ja parandamine valdkonnast, kuid igat esitatud väidet ei jõua puhtfüüsiliselt kontrollida.

«On ka valdkondi, mida nii hästi ei tunne, et oskaks viga kahtlustada. Aga kus vähegi tundub endale kahtlane, seal parandan,» ütles ta.

Vaatamata raskustele on ajakirja peatoimetaja sõnul näha ka positiivsemaid arenguid.

«Tiraaž pole aastaga kukkunud, vaid suurenenud, see on muidugi hea näitaja. Jaemüük läheb üldiselt tõusvas joones,» rääkis Linask.

Tema sõnul tuleb arvestada, et Geo ei reklaami end üldse ning lugejaskond kasvab ainult käest kätte ja suust suhu liikuvate soovituste mõjul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles