Rõivas hoidub tüli lahendamisel meedia tähelepanust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas on lubanud kohtuda üleeile alguse saanud konflikti lahendamiseks nii oma erakonnakaaslasest rahandusministri Jürgen Ligi kui sotsiaaldemokraatidega, neist viimastega pole peaminister seni veel ühendust võtnud.

Rõivas ütles eile hilisõhtul, kui oli saabunud Brüsselist tagasi Eestisse, et plaanib kohtuda nii Ligi kui sotsiaaldemokraatidega, sest tema hinnangul polnud sobimatu mitte ainult tüli ajendiks olnud Facebooki kommentaar, vaid ka see, kuidas «poliitilised oponendid» on püüdnud olukorda oma huvides ära kasutada ja konflikti suuremaks puhuda. «Minu meelest see teema on käest ära läinud ja siin on päris mitmeid, kellega tuleks väga tõsiselt rääkida,» ütles ta eile Tallinna lennujaamas.

Peaministri täpsemate plaanide kommenteerimiseks jäid Eesti eri paigus viibinud Reformierakonna poliitikute suud täna lukku. Küll on teada, et pärastlõunase seisuga polnud kohtumisi veel toimunud.

Peaministri büroo juht Liina Kersna ütles Postimehele, et peaminister tegutseb olukorra lahendamise nimel. «Kui otsused on sündinud, anname sellest teada,» lausus ta.

Sotsiaaldemokraadid kinnitasid õhtul, et peaminister pole neile kohtumiseks ettepanekut teinud. Siiski võib kohtumine toimuda juba homme, sest esmaspäeval on Rõivas juba visiidil Leedus, kust sõidab pärastlõunal edasi Balti- ja Põhjamaade peaministrite kohtumisele Stockholmi.

Reformierakonnaga koos võimuliitu kuuluv Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on nõudnud haridusminister Jevgeni Ossinovskit ja nende hinnangul ka paljusid teisi eestivenelasi haavanud Ligi tagasikutsumist.

«Sotsiaaldemokraadid ootavad, et peaminister tekkinud olukorra lahendaks. Koalitsioonipartneri ministri umbusaldamine meie saadikute poolt riigikogus tähendaks valitsusliidu lõppu ja töötava valitsuse lõhkumine ei ole meie eesmärk. Olukord võiks laheneda liigse dramaatikata, aga see eeldab peaministrilt kindlat juhtimist,» ütles SDE esimees Sven Mikser eile Postimehele antud intervjuus.

Tüli sai alguse Facebookis neljapäeva varahommikul kirjutatud ja samal päeval kustutatud kommentaarist, kus Ligi leidis, et Ossinovski «tasakaalukus» pole muud kui juurtetus ja teadmatus.

«Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses. Just see ignorants küsimuses, kust me alustasime, on noorte äramineku suurim stiimul. Minister peaks rääkima, et tasub kannatada ja pingutada, meil läheb aina paremini (Soomel ju mitte), tema ütleb, et nõukogude võimu ei tohi süüdistada, tema ajab asja korda. Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata,» kirjutas minister.

Rahandusministri kommentaari ajendas Ossinovski kolmapäevane sõnavõtt ETV otsesaates «Foorum», kus ta ütles, et pole nõus, et veel 23 aastat pärast taasiseseisvumist võib ikka süüdistada nõukogude võimu. «Eks me peaksime siiski ise ka vastutama hakkama selle eest, mis seisus me täna oleme,» ütles Ossinovski saates.

Neljapäeva ennelõunal palus Ligi kommentaari pärast vabandust ja kinnitas, et Ossinovski päritolule ei ole ega saagi tal olla ühtki etteheidet. «Aga mida öelda tahan ja varemgi olen öelnud, on, et meil on peale kasvanud noor põlvkond, kes näeb üle mere justkui majanduslikku paradiisi ja peaks kogu aeg saama selgitusi, et meil tuleb oma heaolu nimel tööd teha, et meie mahajäämus Soomest kiiresti väheneb. Telesaates, kus jutuks pidanuks olema tuleva aasta eelarve, ei tohiks Eestile valusaid pikaajalisi protsesse, olgu demograafia või majandus, taandada eelmise valitsuse süüks, ja poliitikud sõltumata erakonnast ei peaks end distantseerima ajaloost ega riigi edusammudest,» põhjendas Ligi oma kommentaari.

Ligi väljaütlemine tõi kaasa paljude poliitikute kriitika, muu hulgas on riigikogus opositsiooniline Keskerakond alustanud allkirjade kogumist, et algatada Ligi umbusaldusavaldus. Kuna tuleval nädalal täiskogu istungeid ei toimu, saaks umbusaldusavalduse algatada ning seda riigikogus arutada kõige varem ülejärgmisel nädalal.

Ka president Toomas Hendrik Ilves on nimetanud kaasmaalaste alavääristamist lubamatuks ning öelnud, et Rõivase ja skandaali keskmesse sattunud Ligi nüüdsetest otsustest sõltub Eesti täitevvõimu usaldusväärsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles