Lavrov eitas IS-i vastast sõjalist koostöölepet USAga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suits Kobane linna kohal.
Suits Kobane linna kohal. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov eitas väiteid, nagu ta oleks jõudnud kokkuleppele oma USA kolleegi John Kerryga Vene instruktorite Iraaki saatmisest ning sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kohta informatsiooni jagamisest.

«Meil pole olnud ühtegi kokkulepet, mis hõlmaks informatsiooni jagamist nõndanimetatud USA koalitsiooniga võitluses IS-i vastu, samuti pole olnud kokkulepet, mille alusel saadaksime oma instruktorid Iraagi armeed välja õpetama,» ütles Vene välisminister telekanalile Rossija 1.

Samas möönis Vene välisminister, et Kerryga arutati Lähis-Ida ja terrorismi puudutavaid küsimusi 14. oktoobril Pariisis toimunud kohtumisel.

Vene esidiplomaat ütles enda sõnul Kerryle, et kui Ühendriigid soovivad Venemaaga koostööd teha, tehkem seda mitte valikuliselt, vaid kokkulepitud mehhanismide alusel.

Ta tõi näiteks 2009. aastal kahepoolsete suhete parandamise eesmärgil loodud USA-Vene presidentaalse komisjoni, mille tegevus on peatatud.

Kerry sõnul jõuti Lavroviga kokkuleppele uurida, kas Venemaa saaks teha Iraagi julgeolekujõudude toetamiseks senisest enam".

USA välisminister ütles, et tema Vene kolleeg möönis Moskva valmisolekut aidata relvade asjus...ja potentsiaalselt ka väljaõppe ja nõustamisega.

Samuti lausus Kerry, et jõudis Lavroviga kokkuleppele luurealase koostöö suurendamises IS-i ja teiste terrorismivastaste väljakutsetega seoses.

Vene president Vladimir Putin kritiseeris reedel Valdai väitlusklubis peetud kõnes USA tegevust Iraagis, märkides, et IS-i ridades on palju diktaator Saddam Husseini aegse sõjaväe liikmed, kes tegutsevad sõjalisest vaatevinklist vägagi tõhusalt.

Samuti kõneles Putin muutustest maailmakorras. «Maailm ei ole enam ühepooluseline. Puudub üks valitsev suurvõim. Isegi kui ameeriklased arvavad, et nad suudavad maailma valitseda, on see võimatu,» lausus ta.

Süürias ja Iraagis suured alad vallutanud IS-ist on saanud maailma rikkaim terroriorganisatsioon, mis teenib ebaseadusliku naftamüügi pealt ja lunarahast iga kuu miljoneid dollareid, ütlesid USA ametnikud neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles