Šoti leiboristide juht pani partei juhtkonda kritiseerides ameti maha

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johann Lamont.
Johann Lamont. Foto: SCANPIX

Šoti opositsiooniliider leiborist Johann Lamont pani täna ameti maha, süüdistades partei Suurbritannia juhtkonda võimetuses mõista, kuidas Šoti iseseisvusreferendum on riigi poliitikat muutnud.

Lamont kutsus juhtkonda dinosaurusteks ning väitis, et erakonna Šoti haru vajab rohkem autonoomiat ning sõltumatust Londonist.

Briti vasaktsentristlikku parteid juhib 2015. aasta üldvalimiste eel Ed Miliband.

Septembris hääletas Šoti iseseisvusreferendumil Ühendkuningriigi koosseisu jäämise poolt 55 protsenti šotlastest. Leiboristlik partei toetas Suurbritannia koosseisu jäämist.

«Šotimaa on valinud omavalitsuse, mitte Londonist valitsemise,» ütles Lamont ajalehes Daily Record.

Endise opositsiooniliidri väitel on oht, et Šoti poliitika jääb kahe dinosauruse vahele kinni - natsionalistide, kes ei suuda leppida, et rahvas neid ei toetanud ning Westminsteri võimukandjate, kelle arvates pole midagi muutunud, sõnas ta.

Tööpartei võidulootuste jaoks Briti üldvalimistel on Šotimaa ülioluline. Erakond võitis 2010. aasta valimistel Briti parlamendi 59-st Šotimaalt valitavast kohast 41, ent on kaotanud Šotimaal piirkonna Ühendkuningriigi koosseisu jäämise toetamise tõttu populaarsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles