Põhja-Korea lubas astuda vastu USA inimõigustealasele kriitikale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (ees keskel).
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (ees keskel). Foto: SCANPIX

Põhja-Korea lubas laupäeval alustada vastutegevust USA rünnaku tõrjumiseks riigi inimõiguste olukorra vastu.

Ühtlasi ähvardas Pyongyang Ühendriike, et see asub stalinistliku riigi tuumarakettide tegevusraadiuses.

Põhja-Korea ähvardused järgnevad ÜRO raportile riigi inimõigusolukorra kohta. Uurimist juhtinud kohtunik kutsus maailmaorganisatsiooni sel nädalal saatma Pyongyangi sõjakuritegude süüdistuste alusel Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse (ICC).

Põhja-Korea sõnul on ÜRO sammu taga USA. Paariariigi mõjuvõimas riiklik kaitsekomisjon süüdistas Washingtoni «pretsedenditu inimõigustealase plaani» käikulaskmises eesmärgiga hävitada riigi suveräänsus.

Ühendriikide välisminister John Kerry mõistis septembris Põhja-Koreas aset leidvad inimõigusrikkumised hukka ja kutsus Pyongyangi «barbaarseid ja ebainimlikke» sunnitöölaagreid sulgema.

Washington «maksab selle eest mitme põlvkonna jooksul kallist hinda», ütles kaitsekomisjon avalduses, mille edastas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA.

«Sellega toimetulemiseks otsustas Korea Rahvademokraatlik Vabariik alustada omal moel vastutegevust inimõigusrikkujate kantsi õhkulaskmiseks,» seisis avalduses.

Riigi tegevust toetavad tuuma- ja teised kaasaegsed relvad, lisati avalduses.

«Põhja-Korea ei varja kunagi fakti, et kõige võimsama omanäolise vastutegevuse väljakuulutamine toetub tugevatele tuumajõududele ja erinevatele ülimoodsatele ründevahenditele maismaal, merel, vee all ja õhus,» teatas Põhja-Korea riiklik kaitsekomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles