Meediapulma varjatud võtted

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piltniku tipphetk: Taimo Toomast ja Vilja Savisaar kinnitavad sõlmitud liitu kaamerate ees.
Piltniku tipphetk: Taimo Toomast ja Vilja Savisaar kinnitavad sõlmitud liitu kaamerate ees. Foto: Karli Saul

Ainult lihtsameelne võib arvata, et Vilja Savisaare ja Taimo Toomasti abiellumise massiivses kajastuses puudusid pragmaatilised kalkulatsioonid.



Kui palju vett võib ühest kivist välja pigistada? Selline küsimus tekkis ilmselt nii mõnelgi, kes hullu leitsaku kiuste pidi möödunud nädalal saatuse tahtel viibima meedia mõjusfääris.

Vilja Savisaare ja Taimo Toomasti abiellumissaaga on tabanud meid nagu näpu külge jäänud näts, mis venib ja kleebib ega taha kuidagi ära minna. Ons tegu Eestit tõesti üüratul määral erutava hiigelsündmuse, ajakirjandusliku hapukurgihooaja hädatapu või meediamanipulatsiooni tippsaavutuse, kindla käega läbi viidud poolsõjaväeliste manöövritega?

Heitke analüüsiv pilk kõrvalolevale kronoloogiale ja te nõustute, et kõige rohkem lõhnab viimase järele. Aga vaatame lähemalt.

Verbaalne suhkruvõõp

Juba detsembrist peale saame väikesi vihjeid läbi kevade tõusvast tsunamist. ETV ajaloos pretsedenditu lugu: seltsielu tuumapauk antakse kõrgkultuurses ERRi muusikasaates «Mi» aprilli lõpus. Vanemuise esietenduse «Figaro pulm» (kus Toomast mängib krahv Almavivat) järelpeol palub avalikkusele seni üsna tundmatu «klaveriõpetaja» justkui juhuslikult Vilja Savisaare kätt.

Kes juhtusid saadet nägema, peavad nõustuma, et tegu oli veenva ja ka hästi filmitud lavastusega. Avalik-õigusliku rahvusringhäälinguga ilma erikokkuleppeta sellist asja saavutada? ERRi juhi Margus Allikmaa aktseptita? Toimetaja Johannes Tralla ja produtsent Kadi Priske sooritaksid pigem harakiri.

Edasi hakkab uudiseid järjest tihedamalt, regulaarselt tilkuma, kuni ühel hetkel voogab neid nagu Vändrast saelaudu.

Suursündmuse ajal on rollid selgelt jaotatud. Vana kamraadi Rein Veidemanni tütar Anna-Maria teeb TV 3 uudiste leival olles kaheksaminutilise (sic!) hingematvalt magusa loo, kus visuaalselt kõle ning väheglamuurne sündmuspaik valatakse üle ohtra verbaalse suhkruvõõbaga. Valged roosid ja kitarri saatel esitatud «Tuulevaiksel ööl» töötavad alati.

Kanal 2 «Reporter» saab võimaluse piiluda läbi lukuaugu. Neile tuttav žanr. Uudis on erinevates variatsioonides eetris kolmel õhtul.

Juhtiv veebiportaal Delfi saadab õhku lennuki, et pildistada hallil kiviplatsil plekist toolidel istuvat paarikümmet külalist. Ja teisipäeval avaldab Kroonika kaaneloo koos ilupiltidega seitsmel leheküljel.

Eesti popmuusika tõeline hiiglane Hendrik Sal-Saller peab oma pulmad nädal aega varem. Suurelt, uhkelt, privaatselt. Mida me neist teame või nägime? Mitte midagi, sest temale pole seda kõike vaja.

Ei mingit tagasihoidlikkust

Kellele meediapulmi siis vaja on? Bariton Taimo Toomastile raudselt. Väljamaal elatud aeg on oma jälje jätnud. Landestheater Coburgis visatud saltod jäid eestlastel nägemata. Ja olgem ausad, kui paljud mäletavad Toomastit suurepärase Figarona Georg Malviuse 1993. aastal Estonias lavastatud «Sevilla habemeajajas»?

Või kui mitukümmend inimest on sattunud viimastel aastatel vaimustuma Toomasti hõbehäälselt esitatud zarzuela’dest – kaunis, kuid vähetuntud ja viljelemata žanr siinkandis?

Artistile on nii palk kui publikumenu totaal­selt teised, kui oled «keegi». Kas või kuulsa naise mees. Toomast, mitte just üleliigse tagasihoidlikkuse all kannatav poiss, teab seda.

Tsiteerides pulmapäeva Õhtulehte: «Õnnenaeratus ei kadunud kordagi Vilja huulilt, terve abielutseremoonia vaatas Vilja oma kohe-kohe seaduslikuks abikaasaks saavat Taimot andunult. Taimol samas oli vahepeal nihverdamist: et end sättida või fotograafide poole kiigata.»

Vilja Savisaare kui poliitiku puhul on asi veel tõsisem. Küsigem, millega ta viimase aasta jooksul Brüsseli 117 000-kroonise palga peal õieti hakkama on saanud.

Postimehes on tema tõsisemate tööde-tegemistega seoses ilmunud aasta jooksul kolm nupukest: «Europarlament koguneb avaistungile», «Eurosaadikud tulevad Tartusse debatile» ning «Vilja Savisaar hääletaks Europarlamendis Ilvese poolt».

Pole just liiga palju transpordi- ja turismikomisjoni kindlasti väga usina liikmena. Muidugi, meenuvad ka pealkirjad «Pätt röövis Brüsselis Vilja Savisaare trennikoti», «Savisaared teatasid abielulahutusest» ning «Vilja Savisaar: «Olen endiselt Keskerakonna esileedi!»». Aga see on ju puhas vaht.

Kui nii edasi, siis tuled nelja aasta pärast koju, tuttavad tädid on vahepeal hinge heitnud ja Lasnamäe venelane ei tunne sind Punase tänava turul enam äragi. Mis siis saab?

Sellest murest sündis ilmselt ka otsus jätta endale kaks nime – kuigi paljud ütlevad, et rõve, see on ju nii, nagu oleksid abielus korraga kahe mehega. Aga ju ei olnud mälestuste taak nii ränk, et kaaluks üles Savisaare nimega kaasnevat võimsat poliitilist pensionikindlustust, et mitte öelda maagiat.

Huumorimees Edgar

Tähelepanuväärne on seegi, mismoodi reageeris massiivsele pulmalaviinile Edgar Savisaar. Ütleme nii – minimalistlikult ja talle omases võtmes. Andes korra Naistelehe vahendusel märku, et temaga on kõik korras ja üldiselt on tal plaanis abielluda 22-aastase Sofja Derjuginaga, keda avalikkus tunneb kahekordse Keskerakonna suvepäevade suvetüdrukuna.

Oh, see Edgar on meil ikka huumorimees, kihistavad sellise uudise peale Keskerakonna vanaprouad kohvitasside taga. Kuid mäletate, kui tõsiselt võttis esimees Mao omal ajal hiina rahvale esitleda oma jõulisi ujumisotsi Kollasel jõel? Putini musklipiltidest rääkimata.

Kodanik valija tahab uskuda, et tema liider on elujõuline pull, mitte mõni tugede najal püsti hoitav pool-Brežnev. Seda teab suurepäraselt ka näiteks peaminister Andrus Ansip. Tema pea iganädalased suusamaratonid läbi talve või hiljutine rattasõit Tallinnast koju Tartusse läbi leitsaku ja äikese kannavad väga selget sõnumit. Mida on Savisaarel vastu panna?

Lõppematu rida atraktiivseid-fertiilseid neidusid kaasas teatris või kontserdil või komandeeringul ei tõesta iseenesest midagi ega kohusta millekski, kuid annavad fantaasiale hoogu. Alateadvusele tööd. Ja valijale kindlust.

Iga lind laulab, nagu nokk loodud. «Edevusel ei ole astmeid, üksnes selle varjamises on inimesed erineva võimekusega.» Nii ütles Mark Twain.

Tipphetked

Vaata, mida meedia rõhutas:

27.12 Vilja Savisaar tõi kallima esmakordselt seltskonda!
30.12 Vilja Savisaar on kosmilisest armuenergiast plahvatamas!
05.02 Taimo Toomast: oleme Viljaga väga õnnelikud!
22.03 Vilja Savisaar kallimaga võrkpalli nautimas
26.04 Taimo Toomast põlvitas ja palus Vilja Savisaare kätt!
04.06 Taimo Toomast teeb Vilja Savisaarest ausa naise
22.06 Vilja Savisaar remondib kodu ja valmistub pulmadeks

02.07 Vilja Savisaare pulmapaik selgunud
16.07 Taimo Toomast: pulmareisi teeme Viljaga Eestimaal
30.07 Vilja Savisaar ja Taimo Toomast sõudsid abieluranda!
30.07 Vilja Savisaar: olen sinus leidnud oma jumaliku teispoole
30.07 Vaata, kes käisid Vilja Savisaare pulmas
30.07 Vaata, kuidas paistab Vilja Savisaare suurejooneline pulm õhust
30.07 Mart Sander kiidab: Vilja ja Taimo on väga õnnelik paar
30.07 Kersti Toots: tore, et Vilja särab!
30.07 Vilja Savisaare pruutkleidi autoriks on Ülle Suurhans-Pohjanheimo?
31.07 Vilja Savisaar: «Mu armastus on hell ja õrn. Kannan sind südames!»
31.07 Rosina Savisaare soov: et nad ikka vastu peaksid!
31.07 TV3 näitab eksklusiivseid pulmakaadreid
31.07 Vilja ja Taimo pulmavalsiga liitusid Siim Kallas, Siiri Oviir ja teised

02.08 Millise nime võttis Vilja Savisaar pärast abiellumist?
03.08 Taimo Toomast: ma ei uskunud, et Viljaga abiellun
03.08 Vilja ja Taimo pulmad: mida külalised neile tõid?
03.08 Kroonika kaanelugu seitsmel leheküljel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles