Andres Tarand: tõenäoliselt laheneb konflikt valitsuses rahumeelselt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tarand
Andres Tarand Foto: Liis Treimann / Postimees

Kunagine peaminister, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) kuuluv Andres Tarand peab tõenäoliseks, et valitsuskoalitsioonis lahvatanud tüli laheneb Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase ja SDE juhi Sven Mikseri läbirääkimistel rahumeelselt.

Tarand ütles Postimehele, et valitsuse lõhkiajamine oleks tobe, sest valimiste eel ei taha keegi uut valitsust enam moodustada. «Ainult suured aferistid võivad selle peale minna, riigile oleks see kahjulik,» lausus ta ning lisas, et reformierakondlased on küll kogenud partnerite vahetajad, kuid siiski ei tehta seda neli kuud enne järgmisi valimisi.

Samuti pidas ta ebatõenäoliseks võimalust, et SDE lahkub koalitsioonist ja Reformierakond jätkab vähemusvalitsuses. «Arvan, et seda lihtsalt oluline osa praegustest ministritest ei taha. See on selles mõttes kahtlane,» märkis Tarand, kelle sõnul tekiks vähemusvalitsuse puhul ka küsimus, kui palju mõjutaks see valimistejärgse koalitsiooni loomist.

Nii pidas kunagine peaminister tõenäoliseks, et praegune tüli laheneb erakondade läbirääkimistel rahumeelselt. «Kui on solvumiste peale mängitud, siis minu meelest solvumine võib ju ka üle minna, kui seda enam edasi ei ehitata,» ütles ta.

Tarandi sõnul on reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligi oma vitsad saanud ning suure tõenäosusega ta ise tagasi astuda ei kavatse. «Mina üritaks teha nii, et paneks nad (Ligi ja haridusminister Jevgeni Ossinovski - K.K.) veel kord kokku ja ütleks, et rääkige nüüd oma jutt lõpuni ja siis vaatame, mis on. Täitsamehed saavad hakkama sellisel juhul,» rääkis ta.

Samal ajal tekib mõlemal erakonnal tema hinnangul kiusatus midagi välja pinnida või mingit võitu saada, olgu see kas või ainult moraalne. «Otsustab palju läbirääkimine Mikseri ja Rõivase vahel, nad saavad ju «kaubanduslikke tehinguid» teha, et hea küll, te saate selle ja meie teeme siis niimoodi. Sellised tingimused on alati võimalikud,» lausus Tarand.

Avalikkusele saaks tema hinnangul teha aga avalduse, kus avaldada kahetsust, et selline olukord on tekkinud, ja tunnistada, et praeguses poliitilises olukorras ei peeta võimalikuks ega vajalikuks valitsust vahetada. «Kui peale teie keegi mu käest küsiks, siis ma seda lahendust soovitaks,» lisas aktiivsest poliitikast praeguseks kõrvale astunud Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles