Video: Vene telekanalid mõjutavad ukrainlaste otsuseid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimusid Ukrainas parlamendivalimised, oma hääled said Tallinnas Lahe tänaval asuvas saatkonnas anda ka Eestis elavad hääleõiguslikud ukrainlased.

Eestis elab ligikaudu 22 000 ukrainlast, kellest 4284 on hääleõiguslikud. Täna kella 13 ajal oli valimas käinud umbes 300 inimest, valimiskomisjoni liige Darya Pastak arvas, et tänase päeva jooksul annab oma hääled ligi 700 inimest. «Umbes nii nagu varasematel aastatel. Eelmine kord käis valimas 741 ukrainlast,» ütles Pastak.

Ta kirjeldas, et valima tulevad emajaolt vanemad inimesed, kes kohale minnes teavad, kelle poolt hääletada. «Vähe küsitakse parteide kohta infot,» ütles Pastak. 

Ka Eesti Ukrainlaste Kongressi esinaine Vira Konõk kinnitas, et valimas käivad pigem vanemad inimesed. Tema sõnul toetavad siinsed nõukogude ajal üles kasvanud ukrainlased pigem venemeelsemat poliitikat. Nad saavad oma informatsiooni põhiliselt Vene meediaväljaannetest, mis on Konõki sõnul probleem. «Nad vaatavad Vene telekanaleid ja nende teadmised võrduvad tihti sealt saadava informatsiooniga.» 

Tema sõnul on nooremad inimesed uuenduslikumad ja avatumad. «Nad on hästi haritud inimesed, kasutavad palju internetti ja neil on rohkem infot toimuva kohta,» arvas Konõk. Just noortes nähtakse võimalust Ukraina senist kurssi muuta. «Loodame, et uude parlamenti tulevad uued inimesed, noored näod. Ukraina rahvas ootab inimesi, kes suudavad midagi muuta,» ütles Konõk.

Konõk loodab, et Ukraina hakkab tugevalt Euroopa suunal liikuma ning läbi viiakse tähtsad reformid. Tema sõnul on üheks oluliseks ja raskeks ülesandeks korruptsiooni kaotamine.

Tallinnas töötava Anna Bulakhi sõnul on läbi vaja viia reformid, mis muudavad Ukraina poliitilist juhtimist ja majandust. Tema sõnul ei tohiks valitsus olla presidendikeskne, võim peaks olema rohkem detsentraliseeritud. Samuti on vaja parteisid, mis võitleks reformide nimel.

Tema sõnul tegi Ukraina oma seisukoha tuleviku osas teatavaks aasta tagasi Euromaidani näol. «Meil on küll kriis ja sõda käimas, kuid meie otsus on kindel- Euroopa,» oli ukrainlanna kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles