Ligi: Ossinovski natuuris on jõhkralt ainult edasi astuda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tagasiastumisest teatanud rahandusminister Jürgen Ligi avaldas lootust, et konflikti rahvuslikule pinnale viinud ja seda üles kruvinud haridusminister Jevgeni Ossinovski taipab ka ise vabandust paluda, Ossinovski tagasiastumist ta tõenäoliseks ei pidanud.

Ligi ütles täna õhtul Stenbocki majas ajakirjanikele, et on käitunud selle poolest ettevaatamatult, et on andnud ettekäände enda ründamiseks ja oma sõnade tõlgendamiseks, kuid ei võta omaks süüdistusi, mis tema vastu on esitatud. «Ma ei lepi ka sellega, et minu mõttevahetuse üks katkend on tehtud suureks rahvustevahelise vaenu õhutamiseks,» lausus ta.

Tema sõnul olid tüli ajendiks olnud fraasid osa pikemast kogemusest ja suhtlemisest Ossinovskiga ega olnud juhuslikud. Samuti kinnitas ta, et ei kasutanud oma kommentaaris kordagi rahvuslikku mõõdet.

«Seal taga oli tõepoolest mulje sellest, mis asja Jevgeni Ossinovski tegelikult ajab ja mis on ta ilmavaade. Ma olen olnud tihti eriarvamusel, ma arvan, et üks minister ei peaks nii palju eksponeerima rahvuslikke tundeid, ekspluateerima rahvuslikke solvanguid, aga see juhtus. See juhtus ka pärast neid sõnu, ta rääkis kaamerasse isiklikest solvumistest rahvuslikul pinnal, mida meil ju kõigil on aegade jooksul olnud,» rääkis Ligi ning lisas, et ka teda on rahvuslikul pinnal kambakesi rünnatud, kuid tal ei tule pähegi seda valitsuse liikmena ekspluateerida ja teha sellest mingeid poliitilisi järeldusi.

Ligi kinnitas, et mõistab samas rahvuslikke tundeid, mis inimestel on. «See oli just see, miks ma ettevaatusele sel teemal tähelepanu pöörasin. Ettevaatlikud peavad olema need eriti, kes on rünnatavamad: rünnatavamad kahtlemata on sotsiaaldemokraadid, rünnatavamad on kahtlemata need, kelle perekonnanimi kuidagi haakub Eesti ajalooga või siis on mitte-eesti päritolu. See ei tähenda, et mina neid ründaks, aga nad on rünnatavad ja see on fakt,» märkis ta.

Ta lisas, et ükski Facebooki lühikommentaar ei anna edasi kogu mõttekäiku, mis on tema peas partneriga rääkides. «Jah, see kanal on riskantne, mingil hetkel sa unustad selle ära, aga see ei tähenda, et sellest tuleb teha riiklik probleem, Eesti mainet selliselt kahtluse alla seada ja rääkida omad-võõrad vastandamisest. Seda mina ei ole teinud, vastupidi, olen hoiatanud selle eest,» ütles ta.

Ligi märkis, et on andnud Ossinovskile aega ka enda tegude eest vabandust paluda, ning avaldas lootust, et ta nüüd taipab seda teha. «Minu kahetsuse limiit on läbi, sest nüüd on teise poole kord, selle, kes viis selle teema rahvuslikule pinnale ja seda niimoodi üles kruvis. Minul ei ole vaja rohkem vabandada,» lausus ta.

Küsimusele, kas ka Ossinovski peaks ametist tagasi astuma, vastas Ligi, et see oleks väga elegantne, kuid avaldas samas veendumust, et ta seda ei tee. «Ma kardan, et tema natuuris on astuda ainult edasi jõhkral moel ja oma agendaga, ma olen seda näinud,» ütles ta.

Rääkides suhetest koalitsioonis, ütles Ligi, et tema tagasiastumine peab neid parandama. «Mina ei usu, et on koalitsioonis ühtegi poliitikut, kes ei tea, mida ma öelda tahtsin ja mida ma mõtlesin, ma ei usu, see oli ettekääne. Ma olen tülikas, see on teada, ja ma kavatsen olla veel tülikam olukorras, kus mu käed on vabad,» lisas ta.

Ligi kinnitas, et naaseb riigikokku ja teeb tööd edasi, kuid on pettunud reaktsioonides ning ka ühiskonna vastupanuvõimes «sellistele näotutele kampaaniatele».

Parlamendis peab Ligile koha vabastama reformierakondlane Tõnu Juul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles