Lävepakuküsitluste tulemused: Ukraina valimistel võidutsesid läänemeelsed jõud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Valgevene pealinnas Minskis.
Valimisjaoskond Valgevene pealinnas Minskis. Foto: SCANPIX

Ukraina valimisjaoskondade sulgemise järel avaldatud lävepakuküsitluste tulemuste järgi võidutsesid erakorralistel parlamendivalimistel läänemeelsed erakonnad.

Lävepakuküsitluste tulemuste järgi võitis valimised ootuspäraselt Ukraina presidendi Petro Porošenko erakonna Solidaarsus ja Kiievi linnapea Vitali Klitško juhitava UDARi ühine valimisblokk, mis kogus 23 protsenti häältest.

Esialgsetel andmetel pääsevad valimistel kandideerinud 29 erakonnast ülemraadasse veel kuus. Teise tulemuse saavutas praeguse peaministri Arseni Jatsenjuki Rahvarinne (21,3 protsenti häältest), millele järgnes valimiste suurim üllataja Lvivi linnapea Andri Sadovõi erakond Samopomitš (13,2 protsenti).

Opositsiooniline blokk eesotsas Ukrainast Venemaale põgenenud endise presidendi Viktor Janukovõtši endise staabiülema Serhi Ljovotškiniga saavutas 7,6 protsendiga neljanda tulemuse. Viies oli Oleh Ljaško juhitav populistlik Radikaalne Partei (6,4 protsenti), millele järgnesid paremäärmuslikuks peetav Svoboda ehk Vabadus (6,3 protsenti) ja endise peaministri Julia Tõmošenko Batkivštšina ehk Isamaa (5,6 protsenti).

Ülejäänud erakonnad lävepakuküsitluste järgi parlamenti ei pääsenud. Ülemraadast väljajäämine terendab nii Regioonide Parteist lahku löönud endise asepeaministri Serhi Tigipko Tugevale Ukrainale kui ka kommunistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles