Mikser: Ligi tagasiastumisega on terav pingeseisund ületatud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Jürgen Ligi
Sven Mikser ja Jürgen Ligi Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivasega täna õhtul kohtunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser kinnitas, et pärast reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi tagasiastumisteadet on terav pingeseisund valitsusliidus ületatud.

Mikser ütles pärast umbes tund aega kestnud kohtumist Postimehele, et pinged vajavad jahtumiseks veidi aega, kuid võimalikult kiiresti üritatakse töörütm ja töömeeleolu taastada. «Sellel valitsusel on veel circa 4,5 kuud tööaega järel ja meil on mitmed kevadel koalitsioonilepingus kokku lepitud punktid, mis vajavad lõpuleviimist. Seda tuleb nüüd liigsete pingeteta konstruktiivselt teha,» lausus ta.

Küsimusele, kas Ligi tagasiastumine on lahendanud probleemid võimuliidus, vastas Mikser, et kindlasti on see õige samm. Tema sõnul on Ligi tegudega kinnitanud, et oli oma vabanduses siiras, ning see on eelduseks, et valitsus saaks võimalikult väikeste pingetega jätkata. «On selge, et poliitikas pingeid tuleb ka tulevikus, neid tuleb jooksvalt kogu aeg lahendada, aga antud juhul see terav pingeseisund sellega kindlasti võiks olla ületatud,» ütles ta.

Ta kinnitas, et sotsiaaldemokraadid on valmis ulatatud käe vastu võtma, kuid ei pidanud ka sotsiaaldemokraatide vabandamist või näiteks haridusminister Jevgeni Ossinovski tagasiastumist vajalikuks. «Poliitikas on teatud käitumiskoodeks ja teatud teod, mille eest on vaja võtta poliitiline vastutus, astuda tagasi selleks, et saaks minna edasi. Praegu me oleme sealmaal, kus tuleks minna edasi,» märkis ta.

Mikseri hinnangul peaks praegune juhtum olema kõigile Eesti poliitikutele ja Eesti demokraatiale tervikuna õppetunniks, et on teemasid, millega ei tohi kergekäeliselt ümber käia. «Üks nendest teemadest on seotud kogukondade vaheliste suhete ja pingetega. Kindlasti on oluline, et neid teemasid käsitletaks vaoshoitult ja vastutustundlikult. Ma arvan, et selle õppetunni on saanud kõik Eesti poliitikud,» ütles ta.

Ühtlasi kinnitas ta, et praegune konflikt ei muuda Reformierakonna ja SDE koalitsiooni jätkamist ka tulevikus võimatuks. «Usun, et pärast valimisi tuleb moodustada koalitsioonivalitsus, mis suudaks koostööd teha, saaks ühtmoodi aru poliitilisest kultuurist ja käitumisnormidest ja millel oleks piisav programmiline ühisosa, et koos riiki juhtida. Sotsiaaldemokraadid on kindlasti valmis võimalike partneritega läbi rääkima, aga ei hakka mingisuguseid uksi ennetavalt lukustama,» lisas Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles