Jaapani ametnikud tutvuvad Põhja-Koreas juurdluse arenguga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümned Jaapani lipud Tokyos.
Kümned Jaapani lipud Tokyos. Foto: SCANPIX

Põhja-Koreasse saabub täna kahepoolsele kohtumisele rühm Jaapani ametnikke, et viia end kurssi jaapanlaste röövimist käsitleva juurdlusega.

Tegemist on aastakümne jooksul esimese Põhja-Koreasse saadetud ametliku Jaapani delegatsiooniga.

Kohtumine tuleb pärast seda, kui Pyongyang lubas taasavada uurimise 1970ndatel - 1980ndatel toimunud inimröövidesse ja Tokyo leevendas juulis Pyongyangi-vastaseid sanktsioone.

Jaapani delegatsiooni juhib välisministeeriumi Aasia ja Okeaania asjade osakonna juhataja Junichi Ihara. Esindajate hulka kuuluvad ka politsei- ja muud eksperdid.

«Kavatseme kohtumisel Pyongyangis öelda juhtivale isikule, et Jaapani jaoks on inimröövide küsimus prioriteet,» ütles valitsussekretär Yoshihide Suga.

«Tahame, et nad selgitavad uurimise praegust seisu. Kutsume neid sel kohtumisel üles uurimist kiirelt läbi viima ja olema siirad oma vastustes Jaapanile,» lisas ta.

Kahe poole vahelised suhted on röövimiste tõttu pingestunud juba pikemat aega.

Põhja-Korea võttis 2002. aastal omaks 13 jaapanlase röövimise, et koolitada endale jaapani keelt ja kultuuri valdavaid spioone. Tokyo arvates on röövitute hulk suurem.

Viiel jaapanlasel lubati samal aastal kodumaale naasta, kuid ülejäänud olevat põhjakorealaste väitel surnud või polevatki Põhja-Koreasse tulnud. Jaapan on veendunud, et röövituid on sadu ja paljud neist on tänini elus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles