Välismeedia Ligi skandaalist: rassism, konflikt ja solvang

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Sander Ilvest

Paljud välismaa meediaväljaanded kajastasid möödunud nädalal puhkenud skandaali, mis päädis eile Jürgen Ligi tagasiastumisega rahandusministri kohalt.

Välismaa ajalehtedele paistis Ligi tagasiastumisele eelnenud skandaal tema ja haridusminister Jevgeni Ossinovski vahel erinevalt. Mõned väljaanded nägid seda tüli või konfliktina kahe ministri vahel, teised tõlgendasid seda kui rünnakut vähemusrahvuse hulka kuuluva ministri vastu ning leidus ka üks uudisteagentuur, kes juhtumit rassistlikuna tõlgendas.

Associated Press «Eesti: minister astus tagasi Facebooki kommentaari pärast»

«Eesti rahandusminister teatas, et astub tagasi Vene päritolu kolleegi suunal tehtud märkuse pärast, mis põhjustas skandaali,» kirjutas uudisteagentuur AP.

...

«Ossinovski kuulub etniliste venelaste vähemuse hulka, kes moodustavad veerandi Balti riigi 1,3 miljonist elanikust ja Ligi kommentaari nähti alandavana nii venelaste kui eestlaste poolt.»

Austria Presse Agentur «Rassism maksis Eesti rahandusminister Ligile töökoha»

«Eesti rahandusminister Jürgen Ligi teatas pühapäeval tagasiastumisest mitu päeva kestnud rünnakute tõttu. 55-aastasele poliitikule sai saatuslikuks verbaalne rünnak  28-aastase venelasest kolleegi, sotsiaalminister Jevgeni Ossinovski vastu,» kirjutas Austria uudisteagentuur, mis nimetas haridusminister Ossinovskit sotsiaalministriks.

«Ligi nimetas keevalises Facebooki kommentaaris Ossinovskit «sisserändaja pojaks roosast parteist», kes peaks seetõttu «eriliselt jälgima», mida ta ütleb. Ligi rünnakut ajendas Ossinovski märkus, et tänapäeval enam ei saa Nõukogude Liitu kõigis Eesti majandusprobleemides süüdistada. Ligi verbaalne rünnak pälvis isegi Venemaa-vastasuse poolest tuntud president Toomas Hendrik Ilvese kriitika.»

Reuters «Eesti rahandusminister astus tagasi pärast kolleegiga tekkinud tüli»

«Eesti pikaaegne rahandusminister Jürgen Ligi teatas pühapäeval, et astub kolleegi kritiseerimisele järgnenud avaliku surve tõttu tagasi,» kirjutas uudisteagentuur.

...

«Ligi tagasiastumine leidis aset pärast mitmepäevast survestamist meedia poolt ning teadet võimalikust umbusaldamisest parlamendis, millele eelnes Facebookis sotsiaaldemokraadist haridusministri kohta tehtud märkust: «Tema, sisserändaja poeg roosast parteist, peaks olema ettevaatlik».»

Interfax «Venekeelset ministrit solvanud Eesti rahandusminister astub tagasi»

«Eesti rahandusminister Jürgen ligi solvas rahvuslikul baasil vene keelt kõnelevat haridus- ja teadusministrit Jevgeni Ossinovskit ja astus tagasi. Uudisteagetuuri Interfax andmetel teatas rahandusminister sellest pühapäevasel kohtumisel peaminister Taavi Rõivasega,» kirjutas Interfax.

Deutsche Presse-Agentur «Kolleegi kritiseerinud Eesti rahandusminister astub tagasi»

«Eesti rahandusminister Jürgen Ligi astus tagasi pärast Vene päritolu haridusminister Jevgeni Ossinovski suunal solvavate märkuste tegemist,» kirjutas Saksa uudisteagentuur.

...

«Ligi nimetas Facebookis Ossinovskit «sisserändaja pojaks roosast parteist» ning heitis Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ette «juurte puudumist» ja «teadmatust».

--------

Neljapäeva varahommikul tekkinud tüli sai alguse Facebookis kirjutatud ja samal päeval kustutatud kommentaarist, kus Ligi leidis, et haridusminister Jevgeni Ossinovski «tasakaalukus» pole muud kui juurtetus ja teadmatus.

«Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses. Just see ignorants küsimuses, kust me alustasime, on noorte äramineku suurim stiimul. Minister peaks rääkima, et tasub kannatada ja pingutada, meil läheb aina paremini (Soomel ju mitte), tema ütleb, et nõukogude võimu ei tohi süüdistada, tema ajab asja korda. Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata,» kirjutas minister.

Ligi kommentaari ajendas Ossinovski kolmapäevane sõnavõtt ETV otsesaates «Foorum», kus ta ütles, et pole nõus, et veel 23 aastat pärast taasiseseisvumist võib ikka süüdistada nõukogude võimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles