Süüria keemiarelvad on pea täielikult hävitatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani laev Argo, mis veab Süüria keemiarelvi hävitamiseks USA alusele.
Taani laev Argo, mis veab Süüria keemiarelvi hävitamiseks USA alusele. Foto: SCANPIX

Praeguseks ajaks on hävitatud 97,8 protsenti Süüriast välja viidud keemiarelva arsenalist ehk 1279 tonni 1308 tonnist, teatas täna Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW).

Hävitatud relvastus hulgas olid kõige ohtlikuma, esimese kategooria ained, mis likvideeriti USA laeval Cape Ray, kommertsettevõtetes, samuti Süüria territooriumil hävitatud isopropanool.

Organisatsiooni andmeil on praeguseks hävitatud 100 protsenti esimese kategooria keemiaarsenalist ja 88,8 protsenti teise kategooria keemilistest ainetest.

Süüria  välisministeerium teatas septembris, et kõik   keemiarelvad  on vastavalt rahvusvahelistele lepingutele üle antud.

Süüria  režiim otsustas eelmise aasta septembris USA ja Venemaa survel loovutada hävitamiseks oma keemiaarsenali, ent OPCW on leidnud mõjuvaid tõendeid süstemaatilisest ja korduvast mürkgaasi kasutamisest Süüria põhjaosa külades varem sel aastal. Süüria polnud kohustatud oma kloorgaasi varusid avalikustama, kuid selle ründeotstarbelist kasutamist võidakse CWC raames tõlgendada konventsiooni rikkuva keemiarünnakuna.

2013. aastal kasutati Damaskuse lähedal rünnakus mürkgaasi sariini, mille tagajärjel ähvardas USA oma vägedega sekkuda.

Keemiarelvade hävitamisega nõustumine võis päästa Süüria rahvusvahelisest sekkumisest ja andis Venemaa presidendile Vladimir Putinile võimaluse särada rahusobitajana. Sellele järgnes ka kriitikanoote teemal, miks peaks keemiarelvi pidama oluliselt erlisemaks tavalisest relvastusest, millega on tapetud oluliselt enam inimesi.

Nüüdseks on aga olukord muutunud veelgi kriitilisemaks, sest Süüria segaduses on suutnud end koguda äärmusrühmitus, kes võttis endale käesoleval aastal ambitsioonika nime Islamiriik ning on vallutanud Iraagis ja Süürias suure maa-ala, millel püüab kehtestada šariaati.

Paljud islamiõpetlased üle maailma on mõistnud nende tegevuse hukka ja püüavad meenutada, et Islamiriik ei esinda maailma moslemite huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles