Videolugu: Reformierakond esitab rahandusministri kandidaadiks Maris Lauri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatus esitas täna õhtul rahandusministri kandidaadiks peaministri senise nõuniku Maris Lauri.

Peaminister Taavi Rõivas ütles Reformierakonna juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et otsus nimetada Lauri rahandusministri kandidaadiks oli konsensuslik.

«Ametisse saab minister asuda siis kui on võimalik anda parlamendi ees ametivanne. Esimene võimalus selleks on järgmisel esmaspäeval. See pole viimse detailini paigas, aga ma usun, et järgmisel esmaspäeval saab Jürgen Ligist riigikogu liige ja Maris Laurist rahandusminister,» rääkis Rõivas.

Lauri ütles, et rahandusministrina kavatseks ta jätkata sellega, mis valitsusprogrammis on ette nähtud. «See tähendab riigieelarve vastuvõtmist riigikogus ja sellele kaasaaitamist; struktuurifondide kasutuselevõtmiseks vajalike protsesside läbimist ja ka mõningaid seadusi, mis on samuti valitsusprogrammis, sealhulgas kiirlaenude ohjamine.»

Maris Lauri astus Reformierakonna liikmeks eelmisel nädalal. Lauri ütles veel täna hommikul intervjuus Postimehele, et ei oska rahandusministri kohale asumist kommenteerida ja esialgu on ta võtnud endale eesmärgiks pääseda järgmisel aastal toimuvatel riigikogu valimistel parlamendi liikmeks.

Maris Lauri sõnul on esimesed asjad, mis teda rahandusministriks saades kohe ees ootavad, 2015. aasta riigieelarve menetlemine riigikogus, Euroopa Liidu struktuurifondide võimalikult kiire kasutuselevõtt ning selleks vajalike sammude astumine ning kiirlaenude regulatsiooni valitsusse toomine. «Tuleval nädalal on ka Euroopa rahandusministrite kohtumine Brüsselis. Väga pikka sisseelamisaega mulle ei anta, tuleb hakata kohe tegutsema,» kommenteeris Maris Lauri Reformierakonna pressiesindaja teatel.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas märkis, et Maris Lauri ei vaja Eesti inimestele liiga palju tutvustamist, eeskätt Swedbanki peaökonomistina on ta majandusteemadel võtnud sõna aastaid.

«Kevadest saadik on ta olnud peaministri majandusnõunik, olles kaasatud riigi juhtimise seisukohalt olulistes protsessides, sealhulgas eelarve koostamises. Mul on hea meel, et Maris ei kohkunud esitatud väljakutsest tagasi, see ei ole kindlasti lihtne töö. Samas olen kindel, et Maris saab rahandusministri ametis hästi hakkama,» ütles Rõivas.

Maris Lauri on Eesti majandusanalüütik. Lauri on töötanud Eesti Pangas, Tallinna Pangas, Hansapangas ja Swedbankis, lugenud loenguid kõrgkoolides ning juhendanud väitekirju. Lauri on Ettevõtlus Arendamise Sihtasutuse nõukogu liige ja auditikomitee esimees. Alates 2014. aasta aprillist on Maris Lauri peaminister Taavi Rõivase majandusnõunik. Lauril on teadusmagistri kraad majandusteaduses Tartu ülikoolist.

Facebooki kommentaari pärast skandaali keskmesse sattunud Reformierakonna aseesimees, rahandusminister Jürgen Ligi teatas eile tagasiastumisest.

Ligi on rahandusministrina töötanud alates 2009. aasta suvest. Aastatel 1995–2005 ja 2007–2009 oli ta riigikogu liige ning 2005–2007 kaitseminister. Ka nüüd on Ligil tagasiastumise järel õigus naasta parlamenti, kus peab talle koha vabastama reformierakondlane Tõnu Juul.

Ligi lahkumist nõudsid eelmisel nädalal Reformierakonnaga koos võimuliitu kuuluv Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), kelle hinnangul haavasid tema sõnad nii haridusminister Jevgeni Ossinovskit kui ka paljusid teisi eestivenelasi.

Tüli sai alguse Facebookis neljapäeva varahommikul kirjutatud ja samal päeval kustutatud kommentaarist, kus Ligi leidis, et Ossinovski «tasakaalukus» pole muud kui juurtetus ja teadmatus.

«Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses. Just see ignorants küsimuses, kust me alustasime, on noorte äramineku suurim stiimul. Minister peaks rääkima, et tasub kannatada ja pingutada, meil läheb aina paremini (Soomel ju mitte), tema ütleb, et nõukogude võimu ei tohi süüdistada, tema ajab asja korda. Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata,» kirjutas minister.

Rahandusministri kommentaari ajendas Ossinovski kolmapäevane sõnavõtt ETV otsesaates «Foorum», kus ta ütles, et pole nõus, et veel 23 aastat pärast taasiseseisvumist võib ikka süüdistada nõukogude võimu. «Eks me peaksime siiski ise ka vastutama hakkama selle eest, mis seisus me täna oleme,» ütles Ossinovski saates.

Neljapäeva ennelõunal palus Ligi kommentaari pärast vabandust ja kinnitas, et Ossinovski päritolule ei ole ega saagi tal olla ühtki etteheidet. «Aga mida öelda tahan ja varemgi olen öelnud, on, et meil on peale kasvanud noor põlvkond, kes näeb üle mere justkui majanduslikku paradiisi ja peaks kogu aeg saama selgitusi, et meil tuleb oma heaolu nimel tööd teha, et meie mahajäämus Soomest kiiresti väheneb. Telesaates, kus jutuks pidanuks olema tuleva aasta eelarve, ei tohiks Eestile valusaid pikaajalisi protsesse, olgu demograafia või majandus, taandada eelmise valitsuse süüks, ja poliitikud sõltumata erakonnast ei peaks end distantseerima ajaloost ega riigi edusammudest,» põhjendas Ligi oma kommentaari.

Ligi väljaütlemine tõi kaasa paljude poliitikute kriitika, muu hulgas alustas riigikogus opositsiooniline Keskerakond allkirjade kogumist, et algatada Ligi umbusaldusavaldus.

Ka president Toomas Hendrik Ilves nimetas kaasmaalaste alavääristamist lubamatuks ning ütles, et peaminister Taavi Rõivase ja skandaali keskmesse sattunud Ligi nüüdsetest otsustest sõltub Eesti täitevvõimu usaldusväärsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles