Miks koolitulistaja veebipolitsei huviorbiiti ei sattunud?

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotosid väidetava 15-aastase koolitulistaja Facebooki kontolt.
Fotosid väidetava 15-aastase koolitulistaja Facebooki kontolt. Foto: Facebook

Täna Viljandis Paalalinna koolis saksa keele õpetaja surnuks tulistanud 15-aastase poisi Facebooki kontol oli mitmeid fotosid vägivallast, relvadest ning kahtlastest sõnumitest. Veebikonstaabel Maarja Punak kinnitas, et politsei postitustest teadlik ei olnud, sest keegi ei teavitanud.

Postituste hulgas oli 1. aprillist ka pilt kirjaga «Don't judge me cause I'm quiet. No one plans a murder out loud» (Ärge arvustage mind selle pärast, et olen vaikne. Keegi ei plaani mõrva valju häälega).

Samuti on koolitulistaja postitanud inglisekeelse sõnumi «You inspire my serial killer» (sa inspireerid minu sisemist sarimõrvarit). Poisi sõnumitest võib välja lugeda ka appikarje, kui ta umbes aasta tagasi avaldas pildi poodud kogust kirjaga «Nobody cares» (Keegi ei hooli).

Kas politsei sai konkreetsete posituste kohta vihjeid?

Täna Viljandis juhtunud traagilise sündmusega seotud noormehest veebikonstaablitel eelnevat infot ei olnud.

Kuidas veebipolitseinikud sarnastele postitustele jälile jõuavad?

Veebikonstaablid tegutsevad eelkõige vihjete aluse ning kellegi kontosid ilma põhjuseta ei sirvita. Seetõttu püüame ka loengutes lastele sisendada julgust anda meile teada õpilastest, kes internetis käituvad veidralt või ka koolis räägivad teemadest, mis on seotud kellelegi liiga tegemisega. Viimase uuringu kohaselt teavad rohkem kui 60 protsenti õpilastest veebikonstaablitest ja loodame, et nad teavad, millistel juhtudel meiega ühendust võtta.

Mida peate postituse juures kahtlust äratavaks?

Kahjuks ei ole kindlaid viiteid, mis alati vihjavad vägivaldsele käitumisele. Kahtlust võib äratada pilt või video, mida inimene postitab. Samuti võib ohumärgiks olla grupp, kuhu ta kuulub. See võib olla mõni tema mõtteavaldus või näiteks ka muutus meelelaadis, mille tunneb ära vaid lähedane inimene.

Kuidas edasi toimite, kui selliseid postitusi märkate?

Meie lahenduskäik sõltub sellest, mida me kontol näeme ja milline on saadud info. Näiteks oleme võtnud ühendust otse konto omanikuga, ent vajadusel teavitanud ka lapsevanemaid. Kindlasti teavitame lapsevanemaid juhtudel, kui lapsed on postitanud pilte, kus nad poseerivad koos relvadega. Üksikutel juhtudel oleme ühendust võtnud ka kooli sotsiaalpedagoogiga ja andnud teada, et nende kooli laps on avaldanud informatsiooni, mis vajaks suuremat tähelepanu. Nii saavad nii pere, kool kui ka politsei anda lapse käitumisele ühesuguse tagasiside. Kellegi konto sulgemist veebikonstaablid taotlenud ei ole, küll oleme palunud konto omanikul endal eemaldada sobimatu postituse, pildi või video.

Kas oskate välja tuua, kui palju vägivallale viitavaid postitusi aastas avastate?

Teateid, milles konkreetselt teatatakse kellestki, kes võib olla ohtlik, tuleb harva. Pigem teatatakse inimestest, kellega ollakse tülis ning kes selle tüli tõttu on postitanud ähvardusi sotsiaalmeediasse.

Mida südamele panna neile, kes suhtlusportaalis selliseid kahtlaseid postitusi märkavad?

Veebikonstaablite silmadeks-kõrvadeks on eelkõige teised veebikasutajad. Seega, kui keegi leiab internetist midagi, mis viitab vägivallale või ka kiusamisele või muule väärkohtlemisele, siis tuleks sellest veebikonstaablile teada anda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles