Kontrollmenetlus jättis Eesti laevakaitsjate asja endiselt selgusetuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad Indias Chennai vangla juures.
Eestlastest laevakaitsjad Indias Chennai vangla juures. Foto: Tairo Lutter

India ülemkohtus esmaspäeva toimunud istungieelne menetlus ei loonud Eesti laevakaitsjate osas jätkuvalt mingit selgust.

«Täna oli esimene registratuuri ees olev istung, mis tähendab seda, et sisuliselt tehti paberitööd,» ütles BNSile New Delhis asuv Eesti konsul Mats Kuuskemaa ja lisas, et enne reaalset kohtuistungit peetakse Indias istung registratuuri ees, jõudmaks selgusele, kas kohtukutsed on süüdistatavatele kohale jõudnud ja kas dokumentatsioon on korrektne.

Edasi esitab kaitseadvokaat ülemkohtule vastuse edasikaebamissüüdistuse kohta, mida hakataksegi ülemkohtus arutama. Seejärel saavad Tamil Nadu osariigi esindajad anda kaitseadvokaadi kirjalikule taotlusele omakorda vastuse.

Kuuskemaa sõnul peaks järgmine kohtuistung toimuma novembri lõpus, aga seda taaskord registratuuri ees. Alles pärast seda määratakse esimene kuupäev juhtumi arutamiseks. «Me ootame, et ühe kuni kolme istungi jooksul võiks tulla tulemus, et ülemkohus otsustaks, kas vaidlus võetakse arutlusele ehk kas nad hakkavad menetlema seda või mitte. Kui nad ei hakka, kui nad otsustavad edasikaebamise kohe tagasi lükata, siis sel juhul on mehed kohe vabad,» selgitas Kuuskemaa.

India lõunapoolseima osariigi Tamil Nadu politsei arreteeris mullu 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli ka 14 Eesti kodanikku. Detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Tänavu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium laeva meeskonnaliikmed kautsjoni vastu vabastada. Augusti lõpus liikus kaasus Tuticorini magistraadikohtust Madurais asuvasse Tamil Nadu osariigi ülemkohtusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles