Kohvri advokaat esitas FSB-le uusi materjale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver.
Eston Kohver. Foto: RTV.ru

Eston Kohvri advokaat väitis eile, et ei saanud Eestist kätte kõiki dokumente, mis aitaksid tõestada tema kaitsealuse süütust.

Eston Kohvrile Vene riigi poolt määratud advokaat Jevgeni Aksjonov ütles, et Eesti saatkonna kaudu Moskvas sai ta kaitsepolitseist ja Eesti piirivalvelt kaitseks vajalikke dokumente ning esitas need eile Kohvri juhtumiga tegelevale Venemaa julgeolekuteenistuse (FSB) uurijale Mikrjukovile.

Aksjonovi sõnul käib jutt tõenditest, mis kinnitavad kaitse seisukohti. Küsimusele, kas see tähendab tõendeid ka selle kohta, et Kohver viibis kinnivõtmise hetkel Eesti territooriumil, vastas advokaat: «Saate isegi aru, et ma ei saa teile neid dokumente avaldada, aga see puudutab süüdistust, mis on härra Kohvrile esitatud. Süüdistatakse teda teatavasti spioneerimises.»

Aksjonov lisas, et kahjuks ei saanud ta Eestist kõiki dokumente, mida oli saatkonna vahendusel küsinud. FSB pidas kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri kinni 5. septembril. FSB versiooni järgi kohtus Kohver enne vahistamist Venemaa pinnal korduvalt FSB töötajaga, kelle ta värbas koostööle.

Raha eest olevat Kohver soovinud andmeid FSB Petseri osakonna töötajate ja nendega salajast koostööd tegevate inimeste kohta. Kaitsepolitsei kinnitab, et Kohver viis Eesti-Vene kontrolljoone läheduses läbi operatsiooni, mis oli seotud salakaubandust puudutava kriminaalasja uurimisega.

Seejuures väidab kaitsepolitsei kindlalt, et Kohver viibis kogu operatsiooni ajal Eesti territooriumil piiriposti nr 121 lähedal, kus FSB ta kinni võttis ning jõuga Venemaa territooriumile viis.

Eilne oli juba Kohvri neljas ülekuulamine FSB uurija juures, kuid sisulise ülekuulamiseni pole Aksjonovi sõnul endiselt veel jõutud.

Põhiline aeg kulus Kohvrilt ära võetud relvale, tehnikaekspertiisi puudutavatele lisaküsimustele ja olmeküsimustele.

Eelmisel ülekuulamisel 8. oktoobril esitas advokaat taotluse lubada Kohvrit üle vaadata Eesti arstil. Aksjonovi sõnul on uurija sellega nõus, kuid lõpliku nõusoleku Eesti arsti saabumiseks peab andma veel Lefortovo eeluurimisvangla ülem. Seni pole vanglaülem vastust andnud.

FSB uurija andis ka nõusoleku, et Kohver saaks vanglast helistada oma abikaasale. Advokaadi sõnul saab Kohver helistada koju kohe, kui Eesti saatkond toimetab talle kätte telefonikaardid ning vanglasse saab tulla tõlk. Eestikeelne telefonikõne tuleb vanglatöötajate jaoks tõlkida sünkroonis vene keelde.

Eile sai advokaat Kohvrile üle anda saatkonnast talle saadetud paki Eesti ajalehtede ja ajakirjadega.

Advokaadi sõnul ei ole talle veel teatatud, millal arutab kohus Kohvri vahi all hoidmise pikendamist järjekordse kahe kuu võrra. Praegune kinnipidamise tähtaeg on 5. november, aga päev varem on Venemaal riiklik püha ning siis kohtupidamist ei toimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles