Hoolekogu esindaja: leitud nuga ei tõlgendanud suure ohumärgina ka politsei

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud 27. oktoobril Viljandis Paalalinna kooli juures.
Politseinikud 27. oktoobril Viljandis Paalalinna kooli juures. Foto: Margus Ansu

Paalalinna kooli hoolekogu esimees Kristjan Mändmaa nendib, et tagantjärgi võib pidada 15-aastase poisi kotist leitud isetehtud nuga suureks ohumärgiks, ent sel hetkel ei osanud ka politsei seda nii tõlgendada.

Kevadel toimus Paalalinna koolis narkoreid, mille käigus leiti eile oma õpetaja surnuks tulistanud noormehe kotist noataoline ese. «See oli metallitükk, mille ühest otsast oli noa kuju välja viilitud, aga see ei olnud lõikamiseks sobiv. Nuga hakkas kuju võtma, aga see oli toorik,» kirjeldas Kristjan Mändmaa.

Seepeale kaebasid mõned lapsevanemad, et politsei oli reidi käigus liiga järsk. «Oli kartus, et politseinik teeb oma igapäevatööd – arreteerib kurjategijaid, tegeleb vägivaldsete inimestega, siis läheb sama soojaga kooli,» selgitas Mändmaa.

Hiljuti toimus hoolekogu ja politsei kohtumine, kus politseireid seetõttu taas teemaks võeti.

«Me panime politseile südamele, et nad mõtleksid sellele, et olla veel tähelepanelikumad õpilaste suhtes, kes on alaealised ja valdav enamus ei ole neist ka millestki süüdi.»  

Arutati ka selle üle, et politsei ei ole kohustatud küll vanemaid reidist ja selle tulemustest teavitama kui laps on vanem kui 14 aastat, ent väikses kogukonnas peeti seda siiski vajalikuks.

Teemaks tuli ka leitud noataoline ese. Kuna hoolekogusse kuulub ka väidetava tulistaja isa, siis väitis Mändmaa kinnitusel lapsevanem, et nuga ei olnud tema lapse oma. Isa ei väitnud seda, et noa kaasaskandmine oleks õigustatud.

Sellega teema ka vaibus. «Lapse esmane kasvataja on lapsevanem. Kui lapsevanem sellist asja väidab, siis ei ole midagi öelda,» nentis Mändmaa. Tagantjärgi nendib ta, et nuga oli tohutu ohumärk. «Ka politsei ei osanud seda niimoodi tõlgendada. See oli üks asi, mida ikka leitakse reidide käigus,» arvas Mändmaa, kes tunneb väidetava tulistaja isa vaid hoolekogust.  

«Tundus igati mõistlik ja adekvaatne inimene. Mõtles kaasa, andis häid nõuandeid, osales ka erinevates tegevustes, ei olnud eraklik. Kõik oli tavapärane.»

Õhtul toimub koolis lapsevanemate koosolek. «Koosoleku eesmärk on inimesi rahustada, anda nõu ja veelkord infot, sest igasugu infot on palju.»

Samuti koguneb kooli hoolekogu. «Hoolekogu peab vaatama endale otsa ja tegema järeldusi, kus on meie möödalaskmised olnud. Me oleme lapsevanemate esindajad koolis ja inimene (tulistaja isa – toim.) on ise hoolekogu liige. Küllap meil on ainest mõtlemiseks,» lisas Mändmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles