Afganistani Taliban peab Briti vägede lahkumist oma võiduks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid langetasid Suurbritannia lipu Helmandis 26. oktoobril.
Briti sõdurid langetasid Suurbritannia lipu Helmandis 26. oktoobril. Foto: SCANPIX

Afganistani Taliban kuulutas täna end võitjaks Helmandi provintsist lahkunud Briti vägede üle ja ütles, et tema võitlejad tapsid 13 aasta jooksul sadu ja vigastasid kümneid tuhandeid sõdureid.

Suurbritannia lahingoperatsioonid Afganistanis jõudsid pühapäeval ametlikult lõpule. Camp Bastion Helmandi provintsis, mis oli alates 2006. aastast brittide peamine baas, anti üle kohalikele julgeolekujõududele.

Briti väed saabusid Afganistani 2001. aastal, missioonil hukkus ühtekokku 453 sõjaväelast.

Esmaspäeval lahkusid viimased Briti sõdurid provintsipealinna Laskhar Gah' lähedal asuvast baasist.

Hoolimata poliitikute, seal hulgas peaminister David Cameroni kiidusõnadest sõdurite aadressil on Helmandi provints endiselt Talibani tugipunkt ja tähtis oopiumikasvatuspiirkond.

Taliban tänab oma veebilehele pandud avalduses võitlejaid eneseohverduse eest ja lisab: «Pole vähimatki kahtlust, et viimase 13 aasta verised rünnakud sundisid sissetungijate armee lahkuma. Vaenlase ametliku statistika põhjal sai surma 500 Briti sõdurit, aga ohvrite tegelik arv on ametlikust suurem.»

Haavatud sõdurite arv ulatub kümnetesse tuhandetesse, lisatakse samas.

Taliban soovitab afgaanidel keerata selja valitsusele, mis tegutseb lääneriikide huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles