Porošenko nimetas Ukraina kriisi Isamaasõjaks 2014

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina president Petro Porošenko nimetas Donbassis toimuvat terrorismivastast operatsiooni Isamaasõjaks 2014.

Riigipea kasutas sellist mõistet pöördumises, mis oli pühendatud 70 aasta möödumisele Ukraina vabastamisest fašistlikest okupantidest.

«Juba märtsis 1939, kui Teise maailmasõja alguseni oli jäänud pool aastat, tundis meie maa ühena esimestest verise tragöödia hingust. Karpaatia-Ukraina kangelaslikud kaitsjad astusid ebavõrdsesse võitlusesse okupatsioonivägedega. Alates sellest jäi Ukraina kuueks pikaks ja uskumatult raskeks aastaks esmalt kahe totalitaarse režiimi mängumaaks, hiljem aga eriti vägivaldse ja mastaapse sõjategevuse areeniks.»

Porošenko sõnul selgus just Ukraina pinnal suurel määral rahu edasine saatus. Fašistidega peetud lahingud maksid Ukrainale uskumatult kõrget hinda – miljonid hukkunud ja haavatud. Erinevatel andmetel hukkus 8-9 miljonit ukrainlast võitlusväljadel, koonduslaagrites, vanglates.   

Riigipea sõnul püsisid Ukraina piirid kindlalt 70 aastat, kuniks ukrainlaste juurde naasis sõda. «Seekord tuli see mitte läänest, vaid idast,» kinnitas ta. «Esimest korda 70 aasta jooksul peame taas kaitsma Ukrainat, tema vabadust ja territoriaalset terviklikkust.»

Porošenko rääkis Ida-Ukrainas toimuvast terrorismivastasest operatsioonist ja rõhutas, et selles osalevad võitlejad on oma vaprate eelkäijate  väärilised järeltulijad.

«Ma usun kindlalt meie võitu Isamaasõjas 2014 ja sellesse, et minu poliitilis-diplomaatiline plaan töötab ja toob rahu Donbassi ning kogu meie Ukrainasse,» rõhutas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles