Paavst Franciscus usub Suure Paugu teooriat ja evolutsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus võttis sõna juba kaua aega katoliku kiriku ja teadlaste debatiks olnud teemadel nagu Suur Pauk ja darvinistlik evolutsioon.

Paavsti arvates on maailma ja liikide tekkimise teooriad õiged ega ole vastuolus jumala, religiooni ja kirikuga, edastab Reuters.

Paavst pidas esmaspäeval kõne Vatikani teadusakadeemias, kus ta just neid teemasid käsitles.

«Evolutsioon näitab liikide teket. Evolutsiooniteooria ei ole vastuolus piiblis kirjeldatud maailma loomisega,» selgitas paavst.

Paavst Franciscuse sõnul ei tekkinud maailm kaosest, kuigi kristlased ei taha sellega leppida.

Paavsti sõnul oli Suur Pauk 13,8 miljardit aastat tagasi jumala viis luua maailm. Ka evolutsioon olevat jumala loomiprotsessi sisse kirjutatud.

«Kui lugeda Esimesest Moosese raamatust maailma loomise kohta, siis on oht, et jumalast võib jääda mulje kui mustkunstnikust, kes võib oma võlukepikese abil kõike luua. See ei ole nii. Jumal lõi inimese ja andis talle võimaluse areneda evolutsiooni järgides. Igal liigil on suures süsteemis oma roll,» selgitas paavst.

Paavst Franciscuse seisukohad ei ole katoliku kirikus midagi ennekuulmatut. Juba 1950. aastal teatas tollane paavst Pius XII, et evolutsiooniteooria ja piibellik maailmaloomine täiendavad üksteist.

1996. aastal teatas paavst Johannes Paulus II umbes sama.

 Paavst Franciscuse eelkäija Benedictus XVI nägi evolutsiooni ja loomisprotsessi erinevalt. Ta toetas kreatsionistlikke ideid, mille kohaselt loodus ja liigid on nii keerulised, et selle taga ei saanud olla evolutsioon, vaid ainult mingi kõrgem jõud, kes on jumal.

Benedictus XVI arvates on kreatsionistide ja evolutsionistide vaheline diskussioon maailma loomise teemal mõttetu. Ta küsis, et miks kreatsionisitid ei võiks võtta evolutsiooni omaks ning miks evolutsionistid jätavad jumala loomisprotsessi välja.

Itaalia astrofüüsika instituudi juht Giovanni Bignami sõnas, et paavst Franciscuse poolne maailma loomise teaduslike teema esiletõstmine on positiivne ning ei jäta kreatsionistide pesudoteooriatele ruumi.

«Me kõik oleme siin tänu Suurele Paugule. Evolutsioon sai toimuda vaid tänu sellele,» lisas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles