Prantsusmaal külvavad hirmu vägivaldsed klounid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloun
Kloun Foto: SCANPIX

Mitmel pool Prantsusmaal tegutsevad klounmaskides ja -riietes isikud külvavad elanikkonna seas hirmu.

Möödunud laupäeval arreteeris politsei mitu noort, kes selle aktsiooniga seotud olid, edastab AFP.

Klounid on tegutsenud juba ühe kuu, kuid võimuesindajate sõnul ei ole sellega tegelejad veel tüdinenud.  

Möödunud nädalal Adges ei teinud klounid kaaskodanike kulul lihtsalt nalja, vaid nad olid relvastatud. Relvaga ähvardades ehmatati linna tänavatel inimesi.

Lisaks püstolitele olid neil ka pesapallikurikad ja noad.

Lisaks Adgele on klounihullus levinud veel mitmesse linna.

Prantslased ei ole lasknud end siiski lõpuni ära ehmatada, vaid juba on loodud klounide vastane liikumine, mis aitab politseid.

Politsei on klounide tegevust hakanud rohkem jälgima, kuna enam ei peeta inimeste ehmatamist vaid klounaadiks, vaid tõsiseks ohuks julgeolekule.

Hirmu külvavaid kloune on nähtud lisaks parkidele, väljakutele ja tänavatele ka lasteaedade ja koolide juures.

 «Nende eesmärgiks ei ole hirmutada vaid täiskavanuid, vaid ka lapsi,» lausus politseiallikas.

Antropoloog Veronique Campion-Vincneti sõnul võisid klounimaski kandjad valida nimelt selle tegelase, kuna kirjanduses ja filmides on kloune seostatud vägivalla ja hirmuga.

«Popkultuuris on juba 30 aastat kloun olnud negatiivne tegelane, olles samas see, keda kõik tunnevad. Levinud arusaama kohaselt elame maailmas, kus asjad ei ole sageli nii nagu nad paistavad,» selgitas antropoloog.

Ta jätkas, et kloun võib olla positiivne ja lõbus tegelane, kuid siis muutub julmaks ja negatiivseks.

«Klouni agressiivsust saab selgitada sellega, et ta peegeldab ühiskonnas toimuvat, olles ise kõrvaletõugatu. Sellest ka tema negatiivne pool,» nentis asjatundja.

Montpellieri elanikud ja politsei olid tunnistajateks, kuidas üks klouniks riietunud isik teist isikut mööda tänavat taga ajas, käes raudkang. Ta sai tagaaetava kätte ning peksis teda.

Politsei tabas peksja ja mees tunnistas üles, et oli joobes ja tahtis oma viha esimese ettejuhtuva inimese peal välja valada.

Politsei tegi eile avalduse, et klounide tegevus on enamvähem kontrolli alla saadud ning inimesed ei ole ohus.

Campion-Vincent hoiatas, et mänguna alanud tegevus võib mingil hetkel ikkagi kontrolli alt väljuda, kuna enam ei suudeta kontrollida, mis on mäng ja mis tegelikkus.

Prantsuse antropoloog tõi näiteks selle aasta juhtumi USAst, kus kaks 12-aastast tüdrukut pussitasid surnuks oma sõbra, et sellega olla meele järele koomiksitegelasele Slender Manile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles