Suri Sambia president

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sambia president Michael Sata
Sambia president Michael Sata Foto: SCANPIX

Londonis ravil viibiv Sambia president Michael Sata (77) on surnud, teatas valitsus kolmapäeval meediateateid kinnitades.

«Raske südamega teatan meie armastatud presidendi lahkumisest,» ütles valitsuskabineti sekretär Roland Msiska.

Uudisteportaal Zambia Reports tsiteeris varem Sata delegatsiooni kuuluvat mitut allikat, kes kinnitasid presidendi surma.

Veebileht Zambia Watchdog teatas, et on saanud riigipea surma kohta 100-protsendise kinnituse.

Kõlakate kohaselt on Sata olnud pikemat aega raskelt haige. Teda ei ole avalikkuses nähtud alates New Yorgilt ÜRO Peaassambleelt naasmisest septembris. Sata jättis peaassambleel pidamata kavandatud kõne.

Sata lendas Londonisse ravile nädala eest.

19. septembril ilmus president avalikkuse ette, et öelda parlamendile: «Ma ei ole surnud».

Sata valiti Sambia presidendiks 2011. aasta septembris.

Analüütikute sõnul on Sambias kulisside taga juba mõnda aega käimas võimuvõitlus. Sata määras Londonisse suundumise eel kaitse- ja justiitsminister Edgar Lungu presidendi kohusetäitjaks.

Asepresident Guy Scott on viimastel nädalatel ametlikel üritustel korduvalt riigipead asendanud, ent tema šoti päritolu võib saada takistuseks Sata mantlipärijaks saamisele, sest Scotti vanemad ei sündinud Sambias.

Sata toetajad, kes ta presidendiks valisid, nägid temas tegudemeest. Kriitikute hinnangul oli endise politseiniku, ametiühingutegelase ja loomatopiste valmistaja näol tegemist autoritaarse populistiga.

Üsna üksmeelselt arvatakse, et Sata kasutas poliitikas nö põletatud maa taktikat, rünnates pidevalt kriitikuid, poliitilisi vastaseid, meediat ja isegi liitlasi. Hiljuti rakendas ta meetmeid poliitiliste vastaste ja kriitiliste ajakirjanike suhtes, kes võtsid sõna tema haiguse ja sagedaste välisreiside teemal.

Jaanuaris esitati opositsioonipoliitikule laimusüüdistus Sata «kartuliks» nimetamise eest. Juunis esitasid võimud kolmele opositsiooniaktivistile süüdistuse väite eest, et president on suremas.

Sambia on merepiirita riik Aafrika lõunaosas. Riik vabanes Suurbritannia võimu alt 1964. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles