Igor Taro Ukraina päevik: 28.09

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: mediarnbo.org

Vene terroristid on aktiviseerinud tegevust Donetski oblasti lõunaosas Mariupoli kandis, samuti jätkanud rutiinseid tulevahetusi Donetski lennujaama ja Debaltseve piirkonnas.

Luganski oblastis põhjarindel on venelased deklareerinud soovi jätkata ukrainlaste väljasurumist positsioonidelt piki Põhja-Donetsi jõe lõunakallast.

Nagu oligi arvata, siis ühe kontrollpunkti ründamisega Smile (Smeloe) küla lähistel Luganski oblastis asi ei piirdu.

Too äärmine kontrollpunkt kandis numbrit 32 ning juba on terroristid deklareerimas, et võtavad ette järgmised numbritega 31, 30 ja 29. Ühel hetkel tuleb seal vastu Lõssõtšansk ja Severodonetsk, kuhu on ajutiselt kolinud Luganski oblasti administratsioon.

Teated laiaulatuslikust rünnakust Mariupolile ei pidanud paika. Ukrainlaste positsioonid Gnutovo külas said tulelööke, samuti oli miinipildujatuld Sahanka küla kandis, mis on okupeeritud alal. Mingit tehnika liikumist ja linna ohustavaid manöövreid siiski polnud.

Donetski lennuväljal jätkavad venkud oma võitlejate ahju ajamist. Muide, üks asi tahab õiendamist seoses lennuväljaga. Kunagi lennujaama saaga alguses kirjutasin, et ukrainlaste visa vastupanu võib olla seotud maa-aluste rajatistega lennuvälja all. Hiljem on selgunud, et see on osa linnalegendist. Pole seal mingeid katakombe ega maa-aluseid pommivarjendeid.

Kogu võitlus käib varemetes ja lageda taeva all.

Vabatahtlike ja mõnede hulljulgete fotograafide visiidid on seda olukorda seal viimasel ajal rohkem valgustanud.

Osalt on katakombide-müüti toetanud ka vene separatistide infokanalid - neil oli vaja kuidagi enda saamatust seal õigustada.

Kokkuvõttes võib öelda, et kehvasti pidava relvarahu asemel on seal käimas aktiivne positsioonisõda. Lahingutegevuse tõttu ei suuda OSCE ka konfliktipoolte eraldusjoont määratleda ega markeerida. Ja kuna kumbki osapool praeguseks kujunenud seisuga rahul ei ole, jätkub seda seal veel üsna kauaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles